Linkovi

Potpredsednik Dik Èejni smatra da je novi napad al-Kaide na SAD gotovo izvestan - 2002-05-19


Potpredsednik Èejni kaže da je opasnost novog teroristièkog napada sasvim realna: ”Po mom mišljenju buduæi napad na SAD je gotovo izvestan. Želeo bih da mogu da kažem da se to nikada više neæe dogoditi. Ali, mislim da niko ko je upoznat sa tim pitanjem ne može da kaže tako nešto“.

Potpresednik Èejni je izjavio u emisiji tv mreže NBC ”Susret sa štampom“ da se prikupljaju informacije o aktivnostima terorista, ali da one nisu precizne i da se u njima ne pominje neko odredjeno vreme ili mesto moguæeg napada: ”Ne znamo da li æe to biti sutra, sledeæe nedelje ili sledeæe godine“.

Èejni je to izjavio u trenutku kada se navodi da su teroristièke pretnje u porastu. U izveštajima dnevnika Njujork Tajms i amerièkih tv mreža navode se izjave amerièkih funkcionera prema kojima su uhvaæene poruke u kojim ima nagoveštaja da bi teroristièka mreža al-Kaida mogla da planira novi napad veæih razmera. Savetnici za nacionalnu bezbednost, Kondolizi Rajs, postavljeno je pitanje o tim izveštajima u emisiji tv mreže ABC ”Ove nedelje“. Ona je odgvorila da ima novih informacija, ali da je razlog tome možda i pojaèana obaveštajna aktivnost SAD posle napada od 11. septembra prošle godine. Ona je dodala da su SAD danas oèigledno na višem stepenu pripravnosti nego što je to bio sluèaj u vreme prošlogodšnjih teroristièkih napada: ”Suoèavamo se konstantno sa pravom poplavom informacija. Treba reæi da imamo mnogo više izvora informacija nego što smo imali pre napada 11. septembra. Na neki naèin je došlo do mobilizacije obaveštajnih agencija širom sveta. Dobijamo informacije od mnogih obaveštajnih službi tako da je i sama kolièina tih informacija mnogo veæa“.

Potpredsednik Èejni i gospodja Rajs su se pojavili u današnjim kontakt emisijama amerièkih tv mreža delom i zato da bi odgovorili na nove kritike naèina na koji je administracija postupila sa informacijama o teroristièkim pretnjama, koje je primila pre prošlogodšnjih napada. Pre nekoliko dana Bela kuæa je priznala da je predsednik Buš avgusta prošle godinebio upoznat sa informacijom da al-Kaida možda planira otmice aviona, ali da nije znao da æe oteti avioni biti upotrebljeni kao projektili za rušenje zgrada. Demokratski èlanovi kongresa su izneli sumnje da je administracija možda propustila da reaguje na upozorenja i sugerisali da bi trebalo sprovesti istragu koja bi išla dalje od istraga koje trenutno obavljaju odbori za obaveštrajnu delatnost Predstavnièkog doma i Senata Amerièkog kongresa. Prvobitna reakcija potpredsednika Èejnija bila je upozorenje Demokratama da se ne upuštaju u politièke igre. Medjutim, on je bio uzdržaniji u komentarima koje je izneo u današnjim kontakt emisijama. U emisiji tv mreže NBC ”Susret sa štampom“ Èejni je rekao da su ga takve tvrdnje veoma razgnevile, ali, kako je rekao, sada bi svi trebalo da se smire: ”Postoji ispravan naèin i pogrešan naèšin na koji možemo da se ponašamo u ovom trenutku i u izvršnoj i u zakonodavnoj grani vlasti. Mislim da bi svi trebalo da se pridržavamo visokih standarda“.

I demokrate u Predstavnièkom domu su se danas oglasili sa nešto smirenijim porukama. Lider demokratske manjine u Predstavnièkom domu, Rièard Gephart, rekao je da želi istragu bez politièke retorike, koja bi mogla, kako je rekao, da se obavi tiho i da ispita greške uèinjene pre napada 11. septembra i predloži poboljšanja za buduænost: ”Nikada nisam ni pomislio da bilo ko, ukljuèujuæi i predsednika, nije èinio samo najbolje što je mogao pre napada 11. septembra. Medjutim, pitanje je kako da budemo još efikasniji“.

Gephart je predložio da se obrazuje komisija od èlanova izvršne grane vlasti, zakonodavaca i spoljnih eksperata koja bi sprovela ovu istragu. Medjutim, Bela kuæa je iznela mišljenje da bi svaka istraga trebalo da se sprovede u okviru striktnih pravila o bezbednosti kojih se pridržavaju kongresni odbori za obaveštajnu delatnost.

XS
SM
MD
LG