Linkovi

Èlanovi amerièkog Kongresa se zalažu za istragu o tome da li je administracija predsednika Džordža Buša imala dovoljno informacija da spreèi napade 11. septembra prošle godine - 2002-05-17


Zakonodavci obe politièke stranke, demokrate i republikanci, se zalažu za istragu o tome šta je administracija predsednika Buša znala o moguæim otmicama aviona pre 11. septembra. Lider demokrata u Predstavnièkm domu Kongresa, Dik Gephard iz države Mizuri zatražio je kongresni pretres na kojem bi se pružili odgovori: “Da li je to obaveštajni propust? Da li su zaduženi funkcioneri adekvatno reagovali na informacije? Ima stvari koje treba da doznamo”, rekao je Gephard.

Demokratski lider u Senatu, Tom Dešl je pozvao predsednika da kongresnim istražiteljima preda poverljiva dokumenta sa brifinga povodom pretnji otmicama aviona. On je takoðe pozvao predsednika Buša da preda memo Federalnig istražnog biroa - Ef-bi-aja datiran pre 11. septembra u kojem se navode sumnjive aktivnosti muškaraca sa Bliskog Istoka u amerièkim, letaèkim školama. Senator Dešle je takoðe predložio da se osnuje nezavisna istražna komisija. Republikanski senator Džon MakKejn iz Arizone je obeæao da æe se formirati takva komisija. To je isto obeæao demokratski senator Džo Liberman iz države Konetikat: “Da li možemo nešto da nauèimo od 11. septembra da bi bili što jaèi, da poveæamo predostrožnost, i uèinimo sve što je moguæe da se amerièkom narodu nikada više ne ponovi ništa slièno tim napadima”, rekao je Liberman.

Republikanci takoðe izražavaju zabrinutost. Senator Rièard Šelbi iz Alabame i kopredsedavajuæi Odbora za obaveštajne aktivnosti, postavio je pitanje zbog èega je Bela kuæa toliko dugo èekala da potvrdi da je predsednik Buš bio obavešten o moguæim otmicama aviona. Šef sliènog odbora Predstavnièkog doma Kongresa, Porter Gos iz države Floride je rekao da je taj odbor primio sliène, neprecizne informacije pre 11. septembra prošle godine: “Do nas su stalno stizali izveštaji, koji su bili donekle kredibilni, da æe u odreðenom roku nešto da se dogodi. Rokovi bi prošli, stizali su novi izveštaji da æe i dalje nešto da se dogodi, pa bi potom rok bio produžen na još dve nedelje. Tako da niste mogli biti sigurni. Potom se sve glasnije navodilo da æe se nešto dogoditi”, kaže Porter Gos.

Republikanski senator Džon Kajl iz Arizone se slaže da je potrebna istraga, ali je upozorio demokrate da nepreuvelièavaju pitanje: “Terroristi otimaju avione veæ 40 godina, pa nije veliko iznenaðenje da postoji moguænost da toga doðe. I to je sasvim drugaèije od verodostojne informacije o odreðenoj pretnji otmice aviona. Mislim da se ne treba zaletati”, rekao je senator Kajl.

Portparol Bele kuæe, Ari Flajšer je dao uveravanja da æe administracija saraðivati u istrazi.

XS
SM
MD
LG