Linkovi

Predsednik Buš se brani od kritika kongresnih demokrata da je trebalo da preduzme akciju povodom upozorenja o teroristièkim napadima pre 11. septembra - 2002-05-17


Funkcioneri Bele kuæe kažu da brifing predsednika o moguæim teroristièkim pretnjama prošlog avgusta nije sadržao nikakve konkretne informacije o tome gde ili kada su takve otmice moguæe. Predsednik Buš je danas rekao vazduhoplovnim kadetima da bi spreèio teroristièke napade da je bio upoznat sa planovima teororista: ”Amerikanci mogu da budu sigurni u to - da sam znao da neprijatelj namerava da koristi avione da izvrši masovno ubistvo tog dana uèinio bih sve u mojoj moæi da zaštitim amerièki narod“.

Demokratski èlanovi Kongresa žele da znaju zašto je predsednikov tim propustio da iskoristi obaveštajne podatke da bi stvorio jasniju sliku o novonastalim pretnjama. Neki republikanci kao i èlanovi porodica poginulih u napadima 11. septembra takodje traže više informacija o tome koliko je administarcija bila upoznata sa pretnjama i šta je uèinila da ih zaustavi. Predstavnik Bele kuæe Ari Flajšer je izjavio da Bela kuæa saradjuje sa istragom Kongresa, ali je upozorio Demokrate da ne igraju politièke igre u vezi sa tim pitanjem. Flajšer je rekao da bilo ko ko sugeriše da je administracija posedovala informacije kojima je mogla da predupredi napade, kako se izrazio, prelazi liniju dozvoljenog: ”MIslim da nije fer reæi tako nešto MIslim da Amerikanci neæe olako uzeti postupke politièara koji bi pokušali da tugu za žrtavama pretvore u svoj politièki kapital“.

Predsednik Buš je odbacio kritike u tom pogledu u petak rekavši da je Vašington postao mesto gde politièke spekulacije postaju drugi vid ponašanja. Predsednik je danas rekao vazduhoplovnim kadetima da æe uèiniti sve što je u njegovoj moæi da bi zaštitio zemlju od još jednog teroristièkog napada: ”Mi vodimo rat protiv odluènog i nemilosrdnog neprijatelja. Želim da pripadnici naših oružanih snaga shvate da svoj posao glavnokomandujuæeg uzimam veoma ozbiljno i da je moja glavna dužnost da zaštitim Ameriku - da zaštitim našu domovinu. Uèiniæi sve što je u mojoj moæi“.

Ranije danas, Predstavnik Bele kuæe, Ari Flajšer, je izjavio da je administracija imala plan da se napadne Osama bin Laden pre 11. septembra, ali da izveštaj o tome još nije bio dostavljen predsedniku Bušu u trenutku kada je došlo do napada na STC i Pentagon. Flajšer je dodao da je planom bilo predvedjeno da amerièke snage preduzmu zajednièki napad protiv Al Kaide Osame bin Ladena u Avganistanu, sa snagama tamošnjeg Severnog saveza. To je u suštini bio i plan koji je sproveden u delo posle 11. septembra. Odbori Predstavnièkog doma i Senata amerièkog Kongresa za obaveštajnu delatnost veæ vrše istragu o tome zašto vlada nije uspela da na vreme otkrije planove za napade 11. septembra u kojima je stradalo više od tri hiljade ljudi.

XS
SM
MD
LG