Linkovi

Reakcije kubanskih izbeglica na Karterov govor - 2002-05-15


25 minutni govor predsednika Kartera su prenosili uživo kubanski državno kontrolisani mediji - kao i TV i radio stanice u Majamiju koje emituju program na španskom. Taj govor, u kojem je Džimi Karter apelovao za demokratske reforme na Kubi kao i okonèanje amerièkih sankcija protiv te ostrvske zemlje, i dalje je glavna tema diskusija medju kubanskim izgnanicima na jugu Floride:

Predsednik kubansko-amerièke nacionalne fondacije, Horhe Mas Santos izjavio je da je u celini zadovljan Karterovim govorom.

”Bio je to veoma smeo potez bivšeg predsednika i mislim da Fidel Kastro neæe biti u stanju da izbriše iz seæanja kubanskog naroda - danas, sutra i ubuduæe - njihove razgovore i diskusije o potrebi za promenama, demokratijom i slobodom za kubanski narod.“

Drugi izgnanici su se složili sa njime.

”Ovo je prvi put da je neko imao hrabrosti da stane ispred Fidela Kastra i da mu kaže istinu. Stvari koje je gospodin Karter rekao su bile divne i mi smo zbog toga veoma zahvalni bivšem predsedniku.“

Medjutim, nisu svi kubanski izgnanici bili impresionirani. Marta Rodrigez je izjavila da je taj govor, poput posete Džimija Kartera Kubi u celini, samo poslužio uveæanju prestiža koji uživa kubanski predsednik Fidel Kastro.

Marta Rodrigez kaže da je stekla utisak da je Džimi Karter želeo da se sprijatelji sa Fidelom Kastrom, kojeg opisuje kao ”djavola“, i dodaje da je govor bivšeg predsednika Kartera nije impreionirao kao sredstvo za oslobadjanje Kube. Profesor kubanskih studija na Univerzitetu u Majamiju, Džejmi Suhlicki, kaže da ga je impresionirala èinjenica da je Fidel Kastro sedeo u prvom redu tokom govora i sa osmehom na licu slušao kritike i sugestije Džimija Kartera.

”Interesantno je da je Kastro sedeo i oseæao se toliko samouvereno da je on taj koji kontroliše situaciju, da je dopustio Džimiju Karteru da ustane i obrati se prisutnima na španskom. On to ne bi dozvolio Kubancima, ali dozvolio je Džimiju Karteru.“

Profesor Suhlicki kaže da je Džimi Karter uspeo da privuèe pažnju na svoje tvrdnje da bi dugoroène amerièke ekonomske sankcije prema Kubi trebalo da budu ukinute. Medjutim, on je dodao da apeli za uvodjenje demokratskih reformi na ostrvu nisu naišli na odziv, kad je u pitanju vlada Fidela Kastra, i da æe uskoro biti zaboravljeni.

”Suština je da poseta bivšeg amerièkog predsednika neæe poboljšati situaciju sa ljudskim pravima na Kubi. Džimi Karter æe otiæi sa Kube koja æe se vratiti istom totalitarnom sistemu koji je vladao i pre njegove posete.“

Profesor Suhlicki je odao priznanje bivšem amerièkom predsedniku zbog toga što je skrenuo pažnju javnosti na peticiju za reforme na Kubi pod nazivom ”Projekat Varela,“ koju su podneli kubanski disidenti. Medjutim, on je dodao da èak i uz Karterovu pomoæ, ideje iz tog projekta praktièno nemaju šansu da budu usvojene sve dok je Fidel Kastro na vlasti.

XS
SM
MD
LG