Linkovi

Zaplenjeno oružje u Avganistanu - 2002-05-14


Pentagon je saopštio da se otkriæa skladišta oružja, blizu Herata, u zapadnom Avganistanu, i blizu Gardeza, na istoku zemlje, ubrajaju u najveæa do sada. General Piter Pejs, zamenik naèelnika Združenog generalštaba amerièkih oružanih snaga, rekao je da je u skladištima pronadjeno skoro dva miliona metaka, izvestan broj mina za ruène bacaèe i minobacaèe, i pet tenkova. General Pejs je rekao da æe amerièke snage ili uništiti municiju, za koju se veruje da pripada Talibanu ili al-Kaidi, ili æe je predati avganistanskim oružanim snagama:

”Minicija æe, u zavisnosti od stanja, biti ili uništena na licu mesta ili predata avganistanskoj nacionalnoj armiji u svrhu obuke.“

Ta obuka je, kako je rekao general Pejs, poèela danas, kada je prvih 250 vojnika zapoèelo 10-nedeljni program obuèavanja u osnovnim vojnim veštinama. General Pejs je takodje rekao da æe to omoguæiti komandantu operacija u Avganistanu, generalu Tomiju Frenksu, da više vremena posveti drugim zemljama u svom podruèju odgovornosti, koje se proteže od roga Afrike preko Bliskog istoka do srednje Azije:

”Mislim da æe mu to omoguæiti da možda malo više vremena posveti ostatku ovog podruèja.“

Kljuèna zemlja u tom podruèju je Irak, za koji funkcioneri amerièke odbrane smatraju da predstavlja ozbiljnu vojnu pretnju. Medjutim, predstavnik Pentagona je insistirao da ova promena komandnog fokusa nema nikakve veze sa Irakom.

XS
SM
MD
LG