Linkovi

Francuska sahranila žrtve bombaškog napada u Karaèiju - 2002-05-13


Šerbur je u ponedeljak potpuno zamro, mnoge prodavnice i škole su bile zatvorene zbog žalosti za 11 mornarièkih radnika koji su poginuli u Pakistanu prošle nedelje. Stanovnici mesta su im odali poštu minutom æutanja. Mnogi od radnika su iz tog primorskog grada. Ekipa radnika je poginula kada je njihov autobus eksplodirao u napadu bombaša samoubice u Karaèiju prošle nedelje, prilikom koga je poginulo èetrnaest ljudi. Dvadeset troje ranjenih francuskih radnika vratilo se u Francusku prošlog èetvrtka.

Tokom sahrane, francuski predsednik Žak Širak je na svaki kovèeg prekriven crveno-belo-plavom francuskom zastavom položio najviše državno odlikovanje - Legiju èasti. U svom govoru, Širak je obeæao da æe se borba protiv terorista nastaviti.

Francuski predsednik je izjavio da se u toj borbi štite demokratija i sloboda. Ni Francuska ni Sjedinjene Države ni njihovi saveznici, kako je obeæao, neæe odustati.

Do sada, niko nije preuzeo odgovornost za napad u Karaèiju. Vlasti sumnjaju da iza napada stoji teroristièka grupa, koja je možda povezana sa teroristièkom mrežom Al Kaida, Osame Bin Ladena. Oko 400 islamskih militanata uhapšeno je od tog napada, a u subotu pakistanski predsednik Pervez Mušaraf objavio je stvaranje specijalnih anti-teroristièkih snaga.

XS
SM
MD
LG