Linkovi

Džimi Karter u poseti Kubi - 2002-05-12


Obuèen u tamno odelo, kubanski predsednik, Fidel Kastro, srdaèno je na aerodromu pozdravio bivšeg amerièkog predsednika, Džimija Kartera i njegovu suprugu Rozalin, istakavši da je Karter - prijatelj Kube. Bivšem amerièkom predsedniku, Kastro je rekao da po želji može da obiðe celu Kubu, ukljuèujuæi sve istraživaèke centre.

Kubanski lider je rekao da Karter može da obiðe mesta koja su nedavno proglašena za centre u kojima se navodno proizvodi biološko oružje, i istraži ih uz pomoæ bilo kog struènjaka kojeg sam izabere. ... Prošle nedelje, državni podsekretar, Džon Bolton, optužio je Kubu za proizvodnju biološkog oružja i dostavljanje materijala, kako je rekao, otpadnièkim državama. Kastro je odbacio te optužbe i uputio izazov Sjedinjenim Državama da podnesu dokaze kojima bi potkrpile takvu tvrdnju.

Sledeæih pet dana, Karter æe posetiti škole, medicinske ustanove, i poljoprivredna dobra na Kubi. Karter se èesto izjašnjavao protiv amerièkih sankcija Kubi, uvedenih pre 40 ogodina, ali se takoðe oèekuje da æe se krajem posete sastati sa politièkim disidentima na Kubi. Karter je rekao da njegova poseta uglavnom ima za cilj upoznavanje sa zemljom i narodom. Meðutim, prisutna su oèekivanja da æe bivši amerièki predsednik pokrenuti pitanja ljudskih prava i demokratije, kada se u utorak uveèe preko televizije bude obratio kubanskom narodu.

XS
SM
MD
LG