Linkovi

Mini arapski samit u Egiptu - 2002-05-12


Prvi put od poèetka palestinsko-izraelskog sukoba septembra 2000, predsednici Egipta i Sirije i prestolonaslednik Saudijske Arabije, zvanièno su se sastali da bi razmotrili bliskoistoènu krizu. Sastanak je održan kasno sinoæ u egipatskom letovalištu Šarm el Šeik na Crvenom moru. Posle sastanka, trojica državnika su izdala zajednièko saopštenje u kojem su istakla, pored ostalog, svoju predanost arapskoj mirovnoj inicijativi usvojenoj u martu na Arapskom samitu u Bejrutu. Izraelu se na osnovu te inicijative garantuje normalizacija arapsko-izraelskih odnosa, u zamenu za poptpuno izraelsko povlaèenje sa teritorija okupiranih tokom bliskoistiènog rata 1967, uspostavljanje palestinske države i rezoluciju o problemu palestinskih izbeglica. Neki politièki analitièari u Egiptu smatraju da sastanak nije doneo ništa suštinski novo u pogledu bliskoistoène krize, ali ukazuju da je ipak bio važan. Hasan Nafe, šef odeljenja politièkih nauka na Kairskom univerzitetu, objašnjava da je sastanak potvrdio i Sjedinjenim Državama i izraelu da arapski svet ima jedinstveni stav.

“Sastanak sam po sebi je veoma važan, jer svaki put kada se Egipat, Saudijska Arabija i Sirija okupe i usaglase zajednièki stav, generalno se može smatrati veoma pozitivnim korakom. To znaèi da arapski sistem nije pred raspadom, da se usaglašavanje nastavlja i da ne treba oèekivati podele.”

Iako su trojica lidera ukazala da podžavaju palestinski bunt protiv izraelske okupacije, takoðe su odbacila svako nasilje. Muhamed Kamal, koji predaje politièke nauke na dva univerziteta u Kairu, smatra da je saopštenje veoma važno.

“Rekao bih da je to odgovor na izjavu predsednika Buša da bi arapske zemlje trebalo odluènije da osude terorizam. Ovo je saopštenje tri važna lidera u regionu koji ukazuju da su za mir u regionu i odbacuju nasilje, tako da time odgovaraju na ono što im je predsednik Buš i tražio.”

Muhamed Kamal takoðe kaže da je sastanak važan zbog toga što pokazuje arapsko jedinstvo u pogledu sirijskog uèešæa u mirovnom procesu. Sirijski predsednik Bašar Asad je insistirao da sporazum mora da obuhvati povratak Golanske visoravni, koju je Izrael zauzeo 1967. Predsednik Asad se noæas vratio u Siriju, dok je princ Abdula ostao u Egiptu radi daljeg savetovanja sa predsednikom Mubarakom.

XS
SM
MD
LG