Linkovi

Izraleska armija poèela da vraæa rezerviste - 2002-05-12


Izraelski premijer Ariel Šaron je za sada odustao od planiranog napada na Pojas Gaze pod pritiskom Sjedinjenih Država i u jeku sporenja oko te operacije medju izraelskim generalima. Stanovnici Pojasa Gaze, u kojem živi oko milion Palestinaca, su se, tokom prošle nedelje, pripremali za izraelski vojni napad, koji je bio najavljen posle napada palestinskog bombaša samoubice na jedan bilijarski klub u okolini Tel Aviva, u kojem je život izgubilo 15 ljudi, ukljuèujuæi i bombaša.

Medjutim, neki generali izraelske armije su strahovali da bi taj napad mogao da se završi katastrofalno, pošto su se traženi palestinski militanti veæ prikrili, dok su postojali izgledi za veliki broj žrtava na obe strane. Izraelski ministar odbrane Benjamin Ben-Eliezer je potvrdio da je operacija za sada otkazana. On je dodao da bi prvo trebalo uložiti sve napore da bi se ispitalo da li su Palestinci voljni da se vrate mirovnom procesu. Ben-Eliezer je, medjutim, istovremeno upozorio da Izrael neæe oklevati da oživi opciju vojne akcije ukoliko dodje do obnovljenih napada Palestinaca na izraelske civile.

Pošto je odustao od planova za vojnu akciju, premijer Šaron se suoèio sa politièkom razmiricama u redovima svoje desnièarske stranke Likud. Šaron je isticao da podržava ideju o uspostavljanju palestinske države pošto neprijateljstva budu okonèana. Medjutim, pristalice bivšeg izraelskog premijera Benjamina Netanjahua vrše pritisak za usvajanje rezolucije od strane Likuda kojom bi se spreèilo da ta stranka ikada podrži osnivanje palestinske države.

XS
SM
MD
LG