Linkovi

CIA pokušala da likvidira Hekmatjara - 2002-05-09


Amerièki funkcioneri, koji su želeli da ostanu anonimni, potvrdili su izveštaj objavljen u Njujork Tajmsu da je Centralna obaveštajna agencija bezuspešno pokušala da likvidira Hekmatjara, ispalivši na njega raketu iz bespilotne letelice, ranije ove nedelje. Predstavnik Centralne obaveštajne agencije nije želeo da komentariše tu operaciju, ali je drugi amerièki funkcioner istakao da je Gulbudin Hekmatijar bio umešan u nemilosrdno kovanje zavere za teroristièke napade na Amerikance, pošto se ranije ove godine, vratio u Avganistan iz izgnanstva u Iranu.

Prošlog meseca avganistanska prelazna vlada je utvrdila da su pripadnici frakcije Hezb-I-Islami kovali zaveru da se izvrši napad na lidera prelazne vlade Hamida Karzaia i povratnika iz izgnanstva - kralja Mohammeda Zahira Šaha. Kao što je jedan amerièki funkcioner rekao: Gulbudin Hekmatjar je ”na našoj listi“.

Predstavnik amerièke centralne komande, admiral Kreg Kvigli je demantovao umešanost Pentagona u te operacije, mada se smatra da Hekmatjar predstavlja opasnost za koalicione snage u toj zemlji.

”Nema sumnje da su njegovi ciljevi i motivi veoma razlièiti od ciljeva koalicije, kao i od ciljeva Karzaijeve vlade. Hekmatjar je takodje jasno stavio do znanja da podržava bivšu talibansku vladu i nastojanja Al Kaide.“

Tokom osamdesetih godina, lider poluvojnih snaga Hekmatijar je igrao kljuènu ulogu u ratu Mudžahedina sa ciljem da se proteraju sovjetske trupe iz Avganistana, dok su frakcija Hezb-I-Islami i drugi primili amerièko oružje i stotine miliona dolara pomoæi. Hekmatjarove poluvojne snage se krive za masakre i veliki broj artiljerijskih napada koji su razorili delove Kabula u danima pre no što je Taliban preuzeo kontrolu nad gradom 1996. godine.

XS
SM
MD
LG