Linkovi

Palestinci pohapsili nekoliko pripadnika Hamasa - 2002-05-09


Hapšenja su sprovedena pošto je palestinski lider Jaser Arafat naredio svojim snagama bazbednosti da spreèe teroristièka dela protiv izraelskih gradjana. Hamas je preuzeo odgovornost za samoubilaèki bombaški napad, nedaleko od Tel Aviva, a lideri te grupe kažu da æe njeni èlanovi nastaviti da napadaju Izraelce bez obzira na Arafatov poziv da se teroristièka dela obustave. Izraelski funkcioneri izražavaju uverenje da je bombaš koji je razneo jednu salu za bilijar, u gradu Rišon Lecion, došao iz pojasa Gaze. Izraelski kabinet dao je premijeru Arijelu Šaronu odobrenje da preduzme akcije protiv, kako je reèeno, ”teroristièkih ciljeva.“ Izraelski mediji izveštavaju da je rasprostranjeno oèekivanje da æe doæi do vojne operacije u Gazi, gde se nalaze lideri Hamasa.

Ta organizacija sprovela je niz samoubilaèkih bombaških napada otkada je, septembra 2000. godine, izbio palestinski ustanak protiv izraelske okupacije. U medjuvremenu, pregovori o okonèanju izraelske opsade Crkve Hristovog rodjenja u Vitlejemu, ponovo su u zastoju. Palestinci u crkvi postavili su nov zahtev da jedan evropski posmatraè ostane sa trinaestoricom militanata koji æe ostati u crkvi sve do prebacivanja u neku stranu zemlju. Izraelski pregovaraèi odbijaju taj zahtev.

Nešto ranije, pregovaraèi su saopštili da su postigli dogovor o prebacivanju 26 militanata koje traži Izrael u pojas Gaze, da bi im se sudilo pred palestinskim sudom. Preostalih oko 85 civila, koji su takodje u crkvi, biæe oslobodjeno. Približno 200 Palestinaca, neki od njih sa oružjem, potražili su zaklon u toj crkvi kada su izraelski tenkovi i vojnici ušli u Vitlejem, prošlog meseca. Nekima ljudima je ranije dozvoljeno da napuste crkvu i okolne zgrade, dok su nekolicinu palestinskih militanata ubili izraelski snajperisti. Crkva Hristovog rodjenja sagradjena je na mestu gde je po predanju rodjen Isus Hrist.

XS
SM
MD
LG