Linkovi

Uoèi septembarskih izbora u Makedoniji - 2002-05-08


Gospodja Brenda Pirson, koja radi kao istraživaè pri Institutu za Mir, veruje da je od kljuènog znaèaja za stabilnost Makedonije da se izbori održe prema planu. Veæ postoji odredjena doza zabrinutosti da, ako dodje do pogoršanja bezbednosne situacije, glasanje može da bude odloženo. Gospodja Pirson, koja se upravo vratila iz Skoplja gde je živela tokom 2000-e i 2001-e godine, kaže da stabilnost Makedonije još nije osigurana. Ona smatra da æe biti teško da se u potpunosti primeni sporazum koji albanskoj manjini obeæava veæa prava i koji je postignut uz pomoæ SAD i EU. Gospodju Pirson brinu neke od taèaka sporazuma koje predvidjaju upotrebu albanskog, kao zvaniènog jezika, u oblastima u kojima 20% stanovništva govori albanski - jer veruje da se može dogoditi da u takvoj situaciji veliki broj Makedonaca izgubi posao.

“Mislim da moramo da budemo spremni da pružimo finansijsku pomoæ Makedoncima koji se budu našli u takvoj situaciji. U suprotnom možemo da se nadjemo u vrtlogu ljudi koji æe govoriti – Izgubio sam posao pošto neznam albanski, a medjunarodna zajednica kaže da je to uslov da bi mogao da radim.” – kaže gospodja Pirson i dodaje da Makedonija trenutno ima 124 administrativne jedinice, što je prema njenom mišljenju previše.

Susedno Kosovo treba da održi lokalne izbore u septembru. Gospodja Pirson kaže da Alija Ahmetija, uticajnog vodju albanskih pobunjenika koji se premetnuo u politièara, makedonci doživljavaju kao nekoga ko je mnogo više odan Kosovu nego Makedoniji.

“Postoji velika doza straha, ili je možda bolje reæi rezerve, medju makedonskim rukovodstvom da bi Ahmetijeve veze sa bivšom OVK mogle da znaèe da æe Priština i Kosovo imati mnogo veæi uticaj na Makedoniju, nego što je to do sada bio sluèaj, a to nije dobro.” – naglašava gospodja Pirson.

Mirovne snage NATO-a su još uvek u Makedoniji. Gospodja Pirson kaže da Vašington mora da veoma jasno stavi do znanja da Zapad neæe dozvoliti albanskoj manjini u Makedoniji da ponovo uzme oružje u ruke.

“Mislim da æe SAD morati da pošalju veoma odluènu poruku Albancima, kako u Albaniji tako i na Kosovu, da nikakav avanturizam neæe biti dozvoljen.” – kaže gospodja Pirson.

Makedonci veruju ne samo da su zapadne zemlje naklonjene albanskoj manjini, veæ i da je mirovni sporazum koji je postignut u avgustu napravljen u njihovu korist.

XS
SM
MD
LG