Linkovi

Osuda skupljanja potpisa - 2002-05-07


Šef jugoslovenske diplomatije Goran Svilanoviæ ponovo je kritikovao inicijativu Demohrišæanske stranke Srbije tvrdeæi da nije reè o tome da li ta inicijativa može da ugrozi prijem Jugoslavije u Savet Evrope veæ da je potreban dogovor o onome šta se želi i da se sprovode ono što je dogooreno. Ne možemo na dve stolice, to sebi više ova zemlja ne može da dopusti, ne može da dopusti da svoje sagovornike laže o tome šta želi i šta ne želi. Ako želimo zajednicu sa Crnom Gorom. Moramo da uradimo sve da ta zajednica uspe, rekao je ministar Svilanoviæ.

Predsednik Veæa graðana savezne skupštine Dragoljub Miæunoviæ izjavio je da ni on ne podržava zahteve za raspisivanje referenduma o državnom statusu Srbije i ocenio da je sada prekasno govoriti o referendumu u Srbiji, jer to ništa ne bi znaèilo. Miæunoviæ smatra da æe do polovine maja biti usvojen sporazum Srbije i Crne Gore kao naèelna osnova a da onda ustavnoj komisiji preostaje da obavi veliki deo posla.

I potpredsednik Demokratske stranke Boris Tadiæ tvrdi da kampanja demohrišæana stvara meðunarodne probleme vlastima u Beogradu. Tadiæ je tu inicijativu nazvao anahronom pošto je republièki parlament veæ usvojio sporazum o redefinisanju odnosa Srbije i Crne Gore.

Kampanja Demohrišæanske stranke Srbije došla je u pogrešno vreme, smatra potpredsednik republièke Vlade i lider Demokratske alternative Nebojša Èoviæ jer su republièki Vlada i parlament veæ usvojili sporazum o buduæim odnosima Beograda i Podgorice.

Èoviæ je danas na konferenciji za novinare govorio i o stanju na Kosovu sa ocenom da niko nema pravo da prejudicira status te pokrajine dok problem položaja nealbanskog stanovništva u njoj ne bude rešen. Meðu raseljenim Srbima sa Kosova i Metohije postoji visok procenat onih koji su raspoloženi da se vrate svojim kuæama, rekao je Èoviæ. Oèekujemo znaèajan povratak, masovan i masivan a kolika æe cifra biti to zavisi od jako puno faktora, prvenstveno od onih koji treba da se vrate, rekao je Èoviæ i izrazio oèekivanje da æe meðunarodna zajednica uspeti da edukuju za dijalog albanske politièke subjekte, Beograd je spreman da taj dijalog poène što pre a onda i jedni i drugi moraju staviti istoriju po strani.

XS
SM
MD
LG