Linkovi

Objavljeno ime osumnjièenog bombaša - 2002-05-07


Federalni istražni biro - FBI - izdao je poternicu za èovekom pod imenom Luk Džon Helder. FBI veruje da je on negde u severozapdnom Teksasu i da vozi automobil marke Honda Akord, sa registracijom savezne države Minesote. Funkcioneri istièu da žele da ispitaju Heldera povodom više od 12 sluèajeva bombi domaæe proizvodnje pronadjenih od petka u poštanskim sanduèiæima širom država Ajova, Nebraska, Kolorado i sada Teksas.

Bilten Federalnog istražnog biroa je izdat nekoliko sati nakon saopštenja da je još jedna bomba domaæe proizvodnje pronadjena u poštanskom sanduèetu u gradu Amarilo, u Teksasu. Funkcioneri istièu da je ta sprava slièna onima koje su pronadjene u drugim državama: mala cev otprilike 15 santimetara duga pripojena uz malu bateriju. Uz bombu je priložena i pisana poruka. U porukama pronadjenim kraj drugih bombi govori se o mešanju vlasti u privatni život gradjana i upozorava da su slièna, kako je reèeno, ”sredstva za skretanje pažnje.“ na putu.

Od petka, 18 bombi domaæe proizvodnje je pronadjeno u poštanskim sanduèiæima duž seoskih puteva u pet država. Ssest osoba je u petak ranjeno u saveznim državama Ilinois i Ajova kad je eksplodiralo nekoliko tih bombi. Stotine pripadnika Federalnog istražnog biroa rade na pronalaženju osobe odgovorne za njihovo postavljanje. Pojava bombi je onespokojila gradjane širom centralnog dela Sjedinjenih Država, koji se plaše da otvore svoje sanduèiæe. Raznosaèi pošte su takodje uplašeni.

Od ponedeljka, amerièka poštanska služba je saopštila ljudima koji zive u oblastima gde su bombe pronadjene da ostave vratanca svojih poštanskih sanduèiæa otvorenim, kako bi raznosaèi pošte mogli da pogledaju unutra pre no što ostave dnevnu poštu.

XS
SM
MD
LG