Linkovi

SAD i Medjunarodni krivièni sud - 2002-05-07


Visoki komesar U-Na za ljudska Meri Robinson pridružila se kritièarima odluke SAD da odbace Medjunarodni krivièni sud èija svrha je da sudi optuženima za ratne zloèine, genocid i druge zloèine protiv èoveènosti.

Bušova administracija je juèe stavila do znanja Ujedinjenim nacijama da SAD istupaju iz ugovora, sklopljenog 1998., o uspostavljanju tog suda. Tadašnji predsednik Klinton je potpisao ugovor koji, medjutim, nikada nije upuæen Senatu na ratifikaciju. Amerièki zvaniènici smatraju da bi neprijatelji SAD mogli da zlouptrebe to telo za pokretanje neopravdanih tužbi protiv amerièkog vojnog osoblja, diplomata i politièkih lidera.

Meri Robinson je izjavila u današnjem intervju britanskom radiju da je amerièko saopštenje nanelo štetu nastojanjima da se oèuvaju medjuanrodni standardi ljudskih prava i humanitarnog pravo:

”To je za žaljenje, šta više, vrlo je ozbiljno. Bilo je poznato da SAD nisu za ratifikaciju Medjunarodnog kriviènog suda. Ali, odlukom da se odustane od neèega što je veæ potpisano, šalje se vrlo opasan signal,“ izjavila je Meri Robinson.

Ona je u istom intervjuu takodje kritikovala odluku Izraela da ne uèestvuje u istrazi svetske organizacije povodom tvrdnji da je izraelska vojska poèinila zlodela na palestinskoj teritoriji.

Ujedinjene nacije su želele da upute tim za utvrdjivanje èinjeniènog stanja u palestinski izbeglièki logor Dženin u kojem je, kako tvrde Palestinci, izvršen masakr. Izrael odbacuje te optužbe, i protivi se planu i sastavu predloženog U-N tima. Meri Robinson je izjavila da osudjuje samoubilaèke palestinske napade na izraelske civile ali da je videla i dokaze o neprimerenoj upotrebi sile protiv palestinskih civila od strane izraelske vojske.

XS
SM
MD
LG