Linkovi

Buš oèekuje akciju Jasera Arafata - 2002-05-06


Uoèi sutrašnjih razgovora sa izraelskim premijerom Arijelom Šaronom, predsednik Buš je jasno rekao da i on sam èeka da Jaser Arafat preduzme akciju.

“On me je razoèarao. On mora da povede i pokaže svetu da veruje u mir.”

Predsednik je rekao da može da razume razloge zbog kojih Izraelci oklevaju da se susretnu sa Arafatom, posebno pomenuvši zaplenu broda sa tovarom oružja poèetkom ove godine, za koji Izraelska vlada tvrdi da je Palestincima bio upuæen iz Irana.

“Na posletku, neposredno pre završetka dogovora o bezbednosti, pojavio se tovar municije koja bi verovatno bila upotrebljena protiv izraelskih graðana.”

Predsednik Buš je to izjavio prilikom obilaska jedne škole u blizini Detroita u državi Mièigen. Nešto ranije, tokom leta od Vašingtona prema Detroitu, portparol Bele kuæe Arijel Flajšer je izjavio novinarima da Izrael mora da opšti sa Jaserom Arafatom, jer je on predsedavajuæi Palestinske uprave. Flajšer je podsetio da je predsednik usredsreðen na mir i da mu je želja da to budu i ostali, a da - kako je rekao - napredak zahteva vreme i strpljenje. Portparol Bele kuæe nije pominjao gomilu dokumenata za koje Izrael tvrdi da potvrðuju ditektnu Arafatovu povezanost sa teroristièkim delovanjem. Predsednik takoðe nije komentarisao dokumente direktno, jedino rekavši da æe neka svoja razmišljanja lièno podeliti sa izraelskim premijerom.

“Privatno æu razgovarati sa Arijelom Šaronom i više bih voleo da moj razgovor - da on bude prvi koji æe èuti ono što æu mu reæi i o èemu æu diskutovati sa njijm.”

To æe biti peti susret predsednika Buša sa izraelskim premijerom, a amerièki predsednik prekosutra treba da se sastane u Beloj kuæi sa jordanskim kraljem Abdulom.

XS
SM
MD
LG