Linkovi

Pregovori o ukidanju opsade Crkve Hristovog rodjenja - 2002-05-06


Obrisi sporazuma kojim bi se završila opsada poèinju da se pomaljaju, ali se dve strane i dalje razmimoilaze u pogledu nekoliko pitanja, meðu kojima je i broj Palestinaca koji su u ovom hrišæanskom svetilištu - koji treba da budu deportovani. Palestinci ne pristaju da u Italiju bude prognano više od šest ekstremista koji su u Crkvi, dok Izrael navodno insistira da ih u inostranstvo bude prognano najmanje desetak. Palestinci su prethodno odbacili bilo kakav sporazum koji bi obuhvatio proterivanje pojedinaca za koje Izrael tvrdi da su odgovorni za napade protiv Jevrejske države. Prema planu koji se pomalja, više od 30 ekstremista æe biti prebaèeno u Pojas Gaze - gde æe im biti suðeno pred palestinskim sudom. Ostali u Crkvi, meðu kojima su i sveštena lica i civili, biæe osloboðeni. Palestinski zvaniènici su saopštili da se sporazum razraðuje uz pomoæ predstavnika Sjedinjenih Država, Britanije, Vatikana i Evropske unije.

Izraelski ministar odbrane Benjamin Ben-Eliazar, koji je takoðe umešan u pregovore, izjavio je da se obe strane kreæu u “pozitivnom smeru”. Taj sporazum bi mogao da otvori vrata za povlaèenje izraelskih trupa iz Vitlejema. Opsada Crkve je poèela poèetkom prošlog meseca, kada su izraelski vojnici ušli u grad u traganju za ekstremistima posle palestinskih samoubilaèkih napada u kojima su ubijene desetine Izraelaca. U Crkvu se sklonilo oko dve stotine Palestinaca, meðu kojima su pojedini bili naoružani, a proteklih nedelja oko 75 je dobilo dozvolu da izaðe iz Crkve. Izraelski snajperi su u meðuvremenu ubili nekoliko esktremista unutar kompleksa.

U Crkvi je ostalo veoma malo hrane, a navodno su i sanitarni uslovi veoma loši. Crkva Hristovog roðenja je podignuta nad peæinom u kojoj je prema hrišæanskom verovanju roðen Isus Hrist. Ukoliko dogovor bude sklopljen i izraelska vojska se povuèe iz Vitelejema, moguæe je da se sve to vremenski podudari sa sastankom izraelskog premijera Arijela Šarona i predsednika Buša u Vašington - koji je zakazan za sutra. Predsednik Buš traži potpuno povlaèenje Izraela sa svih palestinskih teritorija na Zapadnoj obali.

XS
SM
MD
LG