Linkovi

Žak Širak izabran za još jedan mandat - 2002-05-05


Veæ prve prognoze su jasno predoèavale da je Širak pobedio ogromnom veæinom glasova. Više ljudi uèestvovalo je u drugom nego u prvom krugu glasanja, pre dve nedelje. Ovoga puta odziv biraèa bio je 80 odsto, a pre dve nedelje 72 odsto. Novi uèesnici u glasanju su, po svemu sudeæi velikom veæinom glasali protiv Žan-Mari Le Pena, ako ne aktivno za Žaka Širaka.

Pristalice francuske levice ne vole Širaka, ali Le Pena vole još manje. Pošto nije imala svog kandidata u drugom krugu levica je svu svoju energiju uložila u svakodnevne deonstracije protiv Le Pena, koje su se odvijale na ulicama francuskih gradova izmedu dva kruga glasanja. Predsednik Širak je ovu trku prikazivao manje kao takmièenje dvojice kandidata, a više kao takmièenje demokratije protiv fašizma. Kako su se njegove pristalice nadale, levica je svoje proteste pretvorila u glasove protiv ekstremne desnice. Na kraju, Le Pen je dobio više glasova nego u prvom krugu, ali njihov ukupan zbir bio je manji nego što su se desnièari nadali. To bi moglo da nagoveštava da je bar deo glasova njemu u prilog predstavljao protest potiv vladajuæeg degolistièkog predsednika, i parlamenta kojim dominiraju socijalisti. To takodje možda odražava koliko Francuzi oseæaju sramotu što je kandidat ekstremne desnice tako dobro prošao u njihovoj zemlji.

Le Pen je brzo priznao poraz ali je obeæao da æe njegova stranka pokazati dobre rezultate na parlamentarnim izborima sledeæeg meseca. Predsednik Širak je obeæao da æe u drugom mandatu biti predsednik svih Francuza i da æe raditi na poboljšanju reda i zakona kao i drugim pitanjima koja su pomogla Le Penu da pokaže iznenadjujuæi uspeh.

XS
SM
MD
LG