Linkovi

Projekat iskorenjivanja siromaštva - 2002-05-05


Patrijarh Pavle poželeo je u Poslanici sreæan Uskrs svim vernicima i ocenio da za dobrobit jednog društva nije dovoljno samo to da svi njegovi èlanovi raspolažu potrebnim materijalnim dobrima i da uživaju relativan socijalni mir. Pored toga, èoveku treba i nešto što æe njegov život ispuniti smislom, a Hristovo Vaskrsenje uèi da više pažnje trebaposvetiti drugim ljudima nego sticanju novca, navodi se u poslanici patrijarha Pavla.

Da bi mogli da se posvete nebeskom smislu i drugim ljudima, graðani Srbije ipak od neèega moraju da žive. Veliki broj siromašnih i ljudi koji žive na ivici egzistencije naterao je Vladu Srbije da zapoène obiman projekat iskorenjivanja siromaštva. Srpski ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Goran Pitiæ izjavio je vlada u roku od godinu dana treba da završi taj projekat koji, inaèe, ima podršku Svetske banke i meðunarodnih donatora. Osnovne poluge projekta treba da budu rast generisan stvaranjem nove zaposlenosti, podrška razvoju privatnog sektora i jaèanje kompletnog socijalnog programa i mreže socijalne sigurnosti za one koji neæe moæi da budu pokriveni delom projekta koji se odnosi na rast i razvoj, rekao je Pitiæ. On je ocenio da se radi o jako važnom projektu da bi se videlo na koji æe naèin Srbija iæi prema modernom, bogatom društvu zapadnog tipa.

Inaèe, u prva tri meseca ove godine Srbija je od donacija i kredita dobila 230 miliona eura, prvenstveno za strukturne promene, kaže ministar Pitiæ koji je i šef državne komisije za podsticaj ulaganja u privredu Srbije. Mi želimo da trenutak stvaranja zone slobodne trgovine u regionu januara 2003. godine doèekamo što spremniji, da ovu fazu tranzicije uz proces privatizacije, doèekamo što spremnije, rekao je ministar Pitiæ.

XS
SM
MD
LG