Linkovi

Bela kuæa oèekuje teške razgovore sa Šaronom - 2002-05-05


Dok je Arijel Šaron na putu za Vašington, državni sekretar Kolin Pauel je govorio o Bliskom istoku na amerièkoj televiziji. U nizu intervjua on je jasno predoèio da æe administracija vršiti pritisak na izraelskog premijera u vezi sa osetljivim pitanjima, ukljuèujuæi buduænost izraelskih naselja na Zapadnoj obali i u Gazi, i potrebu obnove odnosa sa Jaserom Arafatom. U emisiji ”Susret sa štampom,“ televizijske mreže NBC, Pauel je rekao da Izrael ne može da se nada pregovorima o miru dok gradi nova naselja. ”Mislim da je i prethodnoj administraciji bilo jasno, kao i sadašnjoj, da se nešto mora uèiniti sa problemom tih naselja,“ rekao je Pauel.

U drugom intervjuu, za jedan program mreže ABC, državni sekretar je upitan o izraelskim nastojanjima da se Jaser Arafat diskredituje i odbaci kao partner za pregovore. Pauel je rekao da æe Izraelci morati da se pomire sa tom realnošæu sve dok palestinski narod bude podržavao Arafata. ”To je u našem interesu,“ rekao je Pauel, ”u interesu Izraelaca i u interesu palestinskog naroda i ostalih država u regionu. Svima æe biti od koristi ako nastavimo saradnju sa palestinskim liderima i uzmemo u obzir to koga palestinski narod smatra svojim liderom.“

Predsednik Buš veæ neko vreme vrši pritisak na Jasera Arafata da preduzme nešto za suzbijanje terorizma i nasilja i rekao je da palestinski lider nije stekao njegovo poverenje. Savetnik predsednika Buša za nacionalnu bezbednost Kondoliza Rajs izjavila je za televizijsku mrežu Foks da Sjedinjene Države ne mogu da biraju vodju palestinskog naroda. Ona je istakla da Bela kuæa snažno veruje da palestinska vlast mora da sprovede reforme:

”Palestinsko rukovodstvo koje sada postoji, palestinska vlast, nije vrsta rukovodstva koje može da dovede do one vrste palestinske države kakva nam je potrebna. Ono mora da se reformiše, mora da sprovede promene u bezbednosnom aparatu, u ustavu i u naèinu kako rukovodi,“ rekla je Kondoliza Rajs.

Ona je izrazila nadu Bušove administracije da æe druge arapske države i evropske zemlje pojaèati pritisak na Jasera Arafata:

”Ovo nije samo u korist Izraela. Palestinski narod trpi. Veoma nas zabrinjavaju njegove patnje. Oni ne mogu da krenu putem prosperiteta i dobrobiti u uslovima terora. Ne mogu to da uèine u uslovima u kojima postoje veliko nepoverenje i mržnja izmedju Izraela i njegovih suseda. A isto važi i za palestinski narod,“ rekla je ona.

Predsednik Buš æe se sa premijerom Šaronom sastati u utorak. Biæe to njihov peti susret, a prvi od izraelske vojne intervencije na Zapadnoj obali, koja je poèela krajem marta. Predsednik Buš æe uz to nastaviti sa pojaèanim diplomatskim naporima prema arapskim liderima, pa æe u okviru toga u sredu u Beloj kuæi razgovarati sa jordanskim kraljem Abdulom.

XS
SM
MD
LG