Linkovi

Nezaposlenost u SAD u porastu - 2002-05-03


Iako privreda od decembra prošle godine pokazuje znake oporavka, stopa nezaposlenosti je u aprilu porasla za tri desetine procenta i dostigla najviši nivo u poslednjih skoro osam godina. Prošlog meseca privreda je otvorila svega 43 hiljade radnih mesta, što je manje od oèekivanog. Revidirani statistièki podaci Sekretarijata za rad pokazuju da je u razdoblju od januara do marta izgubljeno skoro 130 hiljada radnih mesta. Miki Livi, glavni ekonomista Amerièke banke u Njujorku, nije uznemiren najnovijim brojkama. On kaže da je normalno da nezaposlenost raste tokom prvih nekoliko meseci oporavka privrede od recesije:

”Imajte na umu da ovo prati tipiènu krivulju brzog oporavka, tokom koga preduzeæa poveæavaju proizvodnju ne poveæavajuæi broj zaposlenih. Uvek se tako dogadja. Dakle, industrijska prizvodnja se naglo poveæava dok zapošljavanje radnika zaostaje.“

Miki Levi je ovo izjavio u jednoj emisiji televizijske mreže CNBC. Vol strit je odmah reagovao na ove informacije. Vrednosti deonica doživele su oštar pad, dok investitori analiziraju izveštaj o stopi nezaposlenosti. Prošle nedelje objavljen je izveštaj o bruto domaæem proizvodu koji je pokazao da je privreda zabeležila nagli rast u prvom tromeseèju od 5,8 procenata. Amerièka privreda je deset godina bila u neprestanoj ekspanziji, ali je u martu prošle godine doživela poèetak recesije. Zahvaljujuæi tome što je Centralna banka prošle godine 11 puta uzastopce smanjila osnovnu kamatnu stopu, usporavanje je bilo slabo i kratkotrajno. Ali, iako su kamatne stope vrlo niske, zahvaljujuæi ovom novim znacima da rast privrede nije tako brz, Uprava federalnih rezervi verovatno ih neæe podizati u bliskoj buduænosti.

XS
SM
MD
LG