Linkovi

Prvomajske demonstracije u Londonu - 2002-05-01


Procenjuje se da se ovog divnog, sunèanog dana, u Londonu okupilo desetak hiljada demonstranata, protestujuæi zbog celog spektra razloga - od otpisivanja dugova treæeg sveta, do antiglobalizacije i strepnji za životnu sredinu. I,kao i prethodnih godina, veæina demonstranata je isticala da se zalaže za nenasilne proteste.

“Neæemo nikakve nerede. Hoæemo miroljubivu, mirnu i dostojanstvenu akciju solidarnosti... Sve ovo je da se malo zabavimo...”, isticali su demonstranti. Meðutim, istorija pokazuje da postoji manjina sklona nasilju. I upravo zbog toga, policajcima su otkazani slobodni dani i na ulicama je oko šest hiljada policajaca. Pomoænik komesara Metropolitenske policije, Majkl Tod, ukazuje da predoseæa probleme.

“Svi zainteresovani da prave štetu su izvukli pouke iz naše prošlogodišnje taktike i gotovo da traže neku vrstu gerilske taktike pojavljivanja ljudi u razlièitim delovima Londona - koji æe da pokušaju da naprave neku štetu.”

Policija smatra da bi nekoliko stotina demonstranata moglo da pokuša da izazove nasilje i sukobi se sa vlastima ili napravi štetu. Predoseæajuæi moguæe probleme, vlasnici pojedinih radnji u centru Londona su postavili zaklone preko izloga, a deo zaposlenih je dobio slobodan dan. Zvaniènici upozoravaju da bi gubici zbog prvomajskih manifestacija mogli da koštaju milione dolara.

XS
SM
MD
LG