Linkovi

Neadekvatnosti Kancelarije za domaæu bezbednost - 2002-04-30


Bušova administracija predvidja da se za potrebe domaæe bezbednosti u narednoj godini utroši 38 milijardi dolara. Medjutim, upravo objavljeni izveštaj struènjaka pri uglednom Brukingsovom institutu ukazuje da se novac i pražnja ne usmeravaju na prave stvari. Na primer, u izveštaju se tvrdi da je Bušova administracija previše fokusirana na to da se spreèi ponavljanje scenarija od prošlog septembra, umesto da poradi na tome da se smanji opšta podložnost zemlje teroristièkim napadima, koja je -- kako kaže direktor Kancelarije za domaæu bezbnost Tom Ridž -- nešto s èime Amerikanci moraju da žive.

”Pretnja je stvarna, šta više radi se o permanentnom stanju kojem se naša zemlja mora permanentno prilagoditi.“

U studiji Brukingsovog instituta se predlaže da se sredstva koja administracija namerava da utroši na bezbednost poveæaju èak za dodatnih deset milijardi dolara kako bi se znatno poveæao obim vladinih agencija odgovornih za graniènu bezbednost i spreèavanje terorizma ”domaæe proizvodnje“. Primera manjkavosti u domenu bezbednosti ima na pretek. Tokom protekle nedelje uhapšeno je preko 100 službenika na tri aerodroma u oblasti Vašingtona nakon što su vlasti utvrdile da su neki od njih poèinili krivièna dela ili prestupe što ih automatski diskvalifikuje za vršenje dužnosti koja im omoguæava pristup avionima i odelima za prtljag.

Pored toga, mada je zemlja navodno u poveæanom stanju pripravnosti, kongresmen iz države Džordžije, Bob Bar, ukazuje na flagrantne propuste bezbednosti u državnim zgradama u Atlanti:

”Osoblje zaduženo za bezbednost jednostavno ne pregleda propustnice koje im se pokazuju.“

Slièni propusti su uoèeni i u državnim zgradama u Vašingtonu.

Senator iz Zapadne Virdžinije, Robert Berd, je medju onim zakonodavcima koji smatraju da je mnogo za obezbedjenje zemlje potrebno mnogo više:

”Ne oseæam se spokojno u pogledu bezbednosti naroda i zemlje. U predsednikovom budžetskom zahtevu nisu predvidjena dodatna sredstva za, recimo, inspekciju 6 miliona kontejnera kojima se transporuje razna roba.“

Kancelarija Bele kuæe za domaæu bezbednosti za sada nije odgovorila na ovaj izveštaj Brukingsovog instituta.

XS
SM
MD
LG