Linkovi

Reagovanje Ujedinjenih nacija - 2002-04-30


Generalni podsekretar Ujedinjenih nacija, Kieran Prendergast je Savetu bezbednosti izrazio svoj pesimizam da æe misija Ujedinjenih nacija koja èeka u Ženevi dobiti dozvolu da uðe u izbeglièki logor Dženin.

“Savet bezbednosti je pozvao tim da utvrdi taène podatke o dogaðajima u Dženinu. Meðutim, to svakim danom postaje sve teže. U tim okolnostima, kao i na osnovu današnjeg saopštenja izraelskog kabineta prema kojem nema izgleda da uskoro budu rešene poteškoæe oko odlaska tima za utvrðivanje èinjenica, generalni sekretar Kofi Anan razmatra da rasformira taj tim -- o èemu sam izvestio Savet bezbednosti”.

Generalni sekretar Svetske organizacije nije doneo konaènu odluku o misiji Ujedinjenih nacija. Anan je pred Savetom bezbednosti izneo drugu opciju, a to je da tim ostane u Ženevi, dok bi funkcioneri Ujedinjenih nacija nastojali da u nastavljenim pregovorima izaðu u susret nekim od izraelskih zahteva. Amerièki ambasador Džon Negroponte je izjavio da æe Sjedinjene Države podržatu svaku odluku generalnog sekretara Anana. Meðutim, amerièki ambasador je apelovao na novinare da razoèarenje zbog misije namenjene istraživanju dogaðaja u Dženinu sagledaju u širem kontekstu -- kako se izrazio -- diplomatskog napretka ostvarenog u protekle dve nedelje.

“Ublažena je opsada Ramale, pregovori su u toku o situaciji u Vitlejemu, i, koliko mi je poznato, moguæi su odreðeni preokreti. Stoga smatram važnim da ne posmatrate pitanje komisije za istraživanje èinjenica izolovano od razvoja dogaðaja u pogledu drugih pitanja u regionu”.

Èlanovi Saveta bezbednosti su u naèelu izrazili nezadovoljstvo zbog odlaganja misije. Arapski izaslanici žele da Savet bezbednosti usvoji još jednu rezoluciju, kojom bi se poveæao pritisak na Izrael da prihvati misiju za utvrðivanje èinjenica. Meðutim, neke diplomate ne bi želele novo glasanje, koje bi Izrael sigurno ignorisao, što bi samo -- smatraju oni -- predstavljalo novo poniženje za Savet bezbednosti, a posebno, za generalnog sekretara, Kofija Anana.

XS
SM
MD
LG