Linkovi

Izazov Bliskog istoka - 2002-04-30


Kada se predsednik Džordž Buš obratio Ujedinjenim nacijama, prošle godine, postao je prvi lider Sjedinjenih Država koji se založio za osnivanje palestinske države.

Amerièka vizija je da bi Izraelci i Palestinci trebalo da žive jedni kraj drugih, u miru, iza bezbednih i prepoznatljivih granica. Ali za ostvarenje te vizije sve strane moraju da preuzmu odgovornost. Jaser Arafat, predsednik Palestinskih vlasti, mora ne samo da osudi terorizam veæ i da se bori protiv njega. Izraelski premijer Arijel Šaron mora da nastavi sa povlaèenjem izraelskih oružanih snaga iz nedavno okupiranih gradova i izbeglièkih logora na Zapadnoj obali.

Kako je rekao amerièki državni sekretar Kolin Pauel, Izraelci i Palestinci moraju da ”razviju medjusobne odnose koji ne proistièu iz pušèanih cevi veæ iz pružanja ljudima nade i zaposlenja.“

Izrael mora da ima bezbednost. Izrael mora biti potpuno siguran u to da njegovi gradjani neæe biti razneti u napadima bombaša-samoubica ili u nekim drugim teroristièkim akcijama. Sjedinjene Države su prijatelj Izraela. Osim toga, nastavio je državni sekretar Pauel, ”Sjedinjene Države su prijatelj i palestinskom narodu jer su tom narodu potrebni mir i bezbednost, potrebno mu je da nadje svoje mesto u svetu, a mi smo odani i toj ideji... Mira ne može biti bez bezbednosti,“ rekao je sekretar Pauel, ”ali ni bezbednosti ne može biti bez mira.“

Dok se o politièkim pitanjima razgovara postoji hitna potreba da se obrati pažnja na, kako je sekretar Pauel rekao, ”ozbiljne humanitarne probleme kao i na dugoroène ekonomske potrebe palestinskog naroda.“ Tokom njegove nedavne posete Bliskom istoku Kolin Pauel je objavio da Sjedinjene Države prilažu dodatnih 30 miliona dolara Agenciji Ujedinjenih nacija za pomoæ i izgradnju, za njen program hitnih radova na Zapadnoj obali i u Gazi. To je odvojeno od sume od 80 miliona dolara koju su Sjedinjene Države veæ dostavile ove godine za programe pomenute agencije u oblasti zdravstva, obrazovanja, humanitarne pomoæi i socijalnih službi za palestinske izbeglice u Jordanu, Libanu, Siriji, na Zapadnoj obali i u Gazi.

Predsednik Buš je odan zaustavljanju terorizma i podsticanu koraka ka miru. A sada bi sve strane trebalo da se odazovu na taj poziv.

XS
SM
MD
LG