Linkovi

Vujanoviæ nema nameru da podnosi ostavku - 2002-04-29


Vujanoviæ je današnjem dnevniku “Vijesti” rekao da beogradski sporazum doživljava kao dogovor sa Beogradom, Evropskom unijom i medjunarodnom zajednicom, i kao realnu šansu za intenziviranje reformi i obnovu crnogorske državnosti. On je podsjetio da su i Skupština i Vlada podržali Sporazum ubjedljivom veæinom, pa zbog toga nema razloga za podnošenje ostavke. Vujanoviæ je dodao da bi podnošenjem ostavke dao za pravo onima koji žele da ga proglase izdajnikom.

Predsjednica parlamenta Vesna Peroviæ, povodom Vujanoviæeve izjave, rekla je da je bila u pravu što Vujanoviæev dopis o vraæanju mandata nije tumaèila kao ostavku:

“Pošto najzad, definitivno znamo da premijer Vujanoviæ nije podneo ostavku, otvara se moguænost glasanja o poverenju njegovoj vladi i oèekujem da æe sutra Skupštini biti dostavljen predlog deset poslanika da se glasa o poverenju vladi i da se odluèuje o tome”.

Portparol SNP Dragan Koprivica tvrdi da je Vujanoviæeva namjera bila da zbuni politièku javnost:

“Radi se, jednostavno, o fingiranju DPS-a da je podnio nepodnesenu ostavku, kako bi Ustavni sud mogao naknadno da obori odluku parlamenta tim povodom”.

Potpredsjednik Narodne stranke Predrag Popoviæ smatra da se moglo izbjeæi komplikovanje situacije time što se Vujanoviæevo vraæanje mandata trebalo tretirati kao ostavka i jednostavno konstatovati u parlamentu:

“Kad mu je dat prostor da poentira, on sada govori o tome kako, eto, to nije ostavka, da on nema razloga da podnese ostavku… Ta vlada odavno ima razloga da podnese ostavku, odnosno, bolje reèeno, parlament je odavno trebalo da smijeni tu vladu”.

Predsjednik SDP Ranko Krivokapiæ rekao je da ni sada nema potrebe za raspravom o povjerenju vladi, i da joj, ukoliko dodje do glasanja, njegova stranka neæe dati podšku. Predstavnici stranka koalicije za Jugoslaviju ranije su saopštili da æe podržati predlog Liberalnog saveza da se uskrati podrška Vujanoviæevoj vladi.

XS
SM
MD
LG