Linkovi

Izrael traži odlaganje slanja misije UN u Dženin - 2002-04-26


U saopštenju kancelarije premijera Ariela Šarona se kaže da Izrael želi da odloži dolazak tog tima dok se dalje ne razjasne njegov sastav i mandat. U istom saopštenju se navodi da se ”interpretacija koju je Izrael primio pred dolazak tima za utvrdjivanje èinjenènog stanja ne poklapa sa njegovim mandatom sadržanim u odluci Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija “da se sprovede istraga o sukobima izmedju izraelskih trupa i palestinskih naoružanih napadaca u izbeglièkom logoru Dženin“.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Annan je rekao da bi taj tim trebalo da stigne na Bliski istok sutra. Palestinci optužuju izraelske vojnike za masakr civila u logoru u Dženinu, što je optužba koju Izrael demantuje. Izrael želi da tim za utvrdjivanje èinjeniènog stanja ukljuèi više vojnih struènjaka, kako bi se istraga ogranièila na sukob u Dženinu i palestinske teroristièke aktivnosti u samom logoru.

Izrael tvrdi da je grupa od 23 bombaša samoubica iz Dženina ubila desetine Izraelaca. Izrael takodje traži imunitet za svoje gradjane koji budu svedoèili pred tom komisijom.

XS
SM
MD
LG