Linkovi

Devet Palestinaca napustilo crkvu u Vitlejemu - 2002-04-25


Palestinski omladinci su napustili baziliku dok su tela dvojice poginulih Palestinaca izneta, tokom prve veæe evakuacije od kako je opsada poèela pre tri nedelje. Dvojica kaludjera su, u skladu sa sporazumom postignutim izmedju palestinskih pregovaraèa i izraelske armije, pratila te omladince dok su izlazili iz crkve. Pregovaraèi su se ranije složili da dopuste puštanje na slobodu deset do 15 omladinaca.

Tela muškaraca ubijenih ranije u razmeni vatre oko Crkve Hristovog rodjenja odneta su ambulantnim kolima. Izraelski vojnici su ispitivali mlade Palestince i dali im hranu i vodu.

Bar 200 ljudi, ukljuèujuæi jednog palestinskog naoružanog napadaèa, sveštenike, kaludjere i èasne sestre, zatoèeni su u toj crkvi od poèetka meseca kad su ih opkolili izraelski vojnici i tenkovi. Izrael zahteva da se grupi od oko 30 palestinskih militanata sudi u jevrejskoj državi ili da budu poslati u izgnanstvo. Palestinci kažu da bi te muškarce trebalo pod pratnjom vratiti u pojas Gaze. Pomenuta Bazilika je izgradjena na mestu gde je po hrišæanskom predanju rodjen Isus Hristos.

XS
SM
MD
LG