Linkovi

Poseta saudijskog prestolonaslednika Sjedinjenim Državama - 2002-04-25


Saudijski prestolonaslednik Abdula je stigao na ranè predsednika Buša u Teksasu po tmurnom vremenu, radi razgovora sa predsednikom Bušom i potpredsednikom Dikom Èejnijem. Trojica lidera su se okupila da bi razmotrila mirovni plan prestolonaslednika Abdule po kome bi arapske zemlje priznale pravo Izraela na postojanje dok bi Izrael za uzvrat predao teritorije koje je okupirao u ratu 1967. godine. Plan je izgledao ostvariv kada su ga arapski lideri usvojili na samitu Arapske lige prošlog meseca u Bejrutu.

No, od tada, nasilje izmedju Izraelaca i Palestinaca se poveæalo uèestanim palestinskim samoubilaèkim bombaškim napadima i ofanzivom izraelskih trupa na teritoriji pod palestinskom vlašæu.

Bela kuæa je ukazala da predsednik Buš želi da podrži mirovni plan prestolonaslednika Abdule i istovremeno privoli lidere arapskih zemalja da izvrše veæi pritisak na Palestince da obustave napade na izraelske civile. Oèekivalo se da æe prestolonaslednik Abdula ukazati predsedniku Bušu da bi trebalo da uèini više da bi se obustavila izraelska vojna ofanziva na palestinskim teritorijama i palestinski lider Jaser Arafat oslobodio iz kuænog pritvora u Ramali. Predsednik Buš je još pre tri nedelje dao do znanja izraelskoj vladi da bi trebalo da povuèe svoje trupe iz palestinskih oblasti. No, izraelska vlada je uzvratila da vodi rat protiv terorizma i da ga neæe prekinuti dok ne obavi taj posao. Amerièki zvaniènici su naveli da æe lideri okupljeni na predsednikovom ranèu u Teksasu takodje razgovarati o želji Saudijske Arabije da se uèlani u Svetsku trgovinsku organizaciju i o sledeæem koraku u ratu protiv terorizma, uglavnom o zabrinutosti predsednika Buša da bi iraèka vlada Sadama Huseina mogla pomoæi teroristima da se domognu oružja masovnog uništenja.

Predsednik Buš je žigosao Irak, Iran i Severnu Koreju kao “osovinu zla“ koja ugrožava svetski mir jer bi mogla pomoæi teroristima da se dokopaju hemijskog, biološkog i nuklearnog oružja. Iako predsednik Buš naglašava da nema plana za skori napad na Irak, napetost amerièko-iraèkih odnosa zabrinjava amerièke saveznike na Bliskom istoku.

Današnji sastanak sa saudijskim prestolonaslednikom Abdulom se održava u trenutku kada su amerièko-saudijski odnosi na niskoj taèki. Neki èlanovi amerièkog Kongresa otvoreno dovode u pitanje privrženost saudijske vlade borbi protiv terorizma i obustavi finansiranja terorista. Petnaest od devetnaest otmièara aviona u teroristièkim napadima 11. septembra prošle godine u Njujorku i Vašingtonu bili su saudijski državljani.

Saudijska vlada prvobitno nije dozvolila amerièkim trupama da koriste jednu savremeno opremljenu vojnu bazu za napade na teroriste u Avganistanu. Preko saudijske televizije su takodje sakupljani višemilionski dobrovoljni prilozi za - kako je reklamirano - palestinske “muèenike.“ No, Bela kuæa je navela da su je saudijski zvaniènici izvestili da ne sakupljaju novac za porodice samoubilaèkih bombaša. Državni sekretar Kolin Pauel je ukazao ove nedelje u Kongresu da je jedan deo tog novca možda dat ekstremnoj islamskoj organizaciji Hamas.

Uprkos svemu, Bela kuæa naglašava da je Saudijska Arabija jedan od nastarijih i najboljih prijatelja Amerike na Bliskom istoku i da je “veoma konstruktivna“ u ratu protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG