Linkovi

Ojdaniæ stigao u Hag - 2002-04-25


Penzionisani general Vojske Jugoslavije Dragoljub Ojdaniæ izjavio je da se oseæa kao heroj, kada je ulazio u avion na redovnom letu iz Beograda za Amsterdam. On je rekao da æe dokazati svoju nevinost i da su optužbe protiv njega bez osnova. Tužioci Haškog tribunala tvrde da je general Ojdaniæ, kao glavnokomandujuæi Vojske Jugoslavije, odgovoran za ubistva 900 kosovskih Albanaca kao i za deportaciju drugih 800 hiljada Albanaca iz te pokrajine, sprovedenu 1999. godine. Optužnica od pet taèaka tereti ga za ratne zloèine i zloèine protiv èoveènosti, ukljuèujuæi deportaciju, ubistva i proganjanja.

General Ojdaniæ je jedan od šestorice optuženih koji su izjavili da æe se radije predati tribunalu nego èekati da budu uhapšeni. Predstavnik Haškog tribunala Džim Lendejl pozdravio je Ojdaniæev dolazak u Hag, ali je dodao da je to samo prvi korak:

”Nadajmo se da æe njegov dolazak obeležiti poèetak procesa tokom koga æe Savezna Republika Jugoslavija u potpunosti ispuniti svoje obaveze prema medjunarodnom pravu i osigurati da na njenoj teritoriji više ne bude pojedinaca protiv kojih je ovaj sud podigao optužnice,“ rekao je Lendejl.

Jugoslovensko Ministarstvo pravde dostavilo je u sredu Okružnom sudu u Beogradu optužnice i naloge za hapšenje 18 osoba koje odbijaju da se predaju. Medju njima su i bivši lider bosanskih Srba Radovan Karadžiæ i njegov vojni komandant, general Ratko Mladiæ. Okružni sud sada treba da naredi policiji da uhapsi osumnjièene, iako srpske vlasti kažu da su im za sada i Karadžiæ i Mladiæ nedostupni.

Do ovakvog razvoja dogadjaja došlo je posle snažnog pritiska Sjedinjenih Država, koje su dodeljivanje višemilionske pomoæi Jugoslaviji uslovile njenom saradnjom sa sudom za ratne zloèine. Amerièki funkcioneri su izjavili da žele da optužene vide u Hagu, pre nego što odobre dostavljanje te pomoæi.

Što se tièe generala Ojdaniæa, njegov advokat je izjavio da je on fizièki i psihièki spreman za bitku koja mu predstoji. Ojdaniæ æe se najverovatnije veæ sutra pojaviti pred sudijama kako bi se izjasnio o optužnici. To æe se dogoditi u istoj sudnici u kojoj se sada sudi njegovom nekadašnjem šefu, bivšem jugoslovenskom predsediku Slobodanu Miloševiæu. General Ojdaniæ je rekao da neæe svedoèiti protiv Miloševiæa jer ne bi imao šta da kaže.

XS
SM
MD
LG