Linkovi

Završen kaspijski samit - 2002-04-24


Predsednik Putin je pohvalio Iran za -- kako je rekao -- pozitivnu ulogu u borbi protiv meðunarodnog terorizma. Putin je posebno pohvalio Iran zbog podrške koju daje Avganistanu i izrazio nadu da æe ona biti nastavljena.

Iranski predsednik Hatami je rekao da su teroristièki napadi na Sjedinjene Države od 11. septembra podvukli potrebu borbe protiv terorizma. Hatami je pozvao na veæu multilateralnu saradnju u toj kampanji. Meðutim, iranski predsednik je takoðe upozorio protiv, kako se izrazio -- “jednostranog prilaza” terorizmu. On je situaciju na Bliskom Istoku okarakterisao kao “katastrofalnu” i dodao da sve zemlje treba da ulože napor za uspostavljanje mira u regionu.

Ruski i iranski lider održali su sastanak na marginama dvodnevnog samita pet zemalja u Ašhabadu, koji je imao za cilj nalaženja rešenja za deobu prirodnog bogatstva Kaspijskog mora. I pored intenzivnih diskusija, uèesnici samita nisu uspeli da postignu saglasnost.

U Kaspijskom moru se, prema sadašnjim procenama, nalaze ogromne zalihe nafte i zemnog gasa. Eksploatacija tih prirodnih resursa bila je regulisana sporazum iz 1970-te izmeðu Sovjetskog Saveza i Irana. No, posle raspada Sovjetskog Saveza pre deset godina, nije jasno šta kome pripada od kaspijskog prirodnog bogatstva. Novonastale države - Azerbejdžan, Turkmenistan i Kazahstana žele da obezbede svoj udeo u tome. Turkmenistanski predsednik, Saparmurad Nijazov je izrazio nadu da æe samit dovesti do preokreta i rezultata i izjavio da su jasno predoèena gledišta uèesnika samita.

Predsednik Nijazov je rekao da je važno da se iznesu gledišta o glavnom spornom pitanju, koje bi moglo da dovede do sukoba u regionu. Medjutim, predsednik Kazahstana, Nursultan Nazarbajev je izneo da je problem veæi nego što su uèesnici skupa oèekivali. Ruski predsednik Putin je ukazao na pozitivnu stranu samita istièuæi da su lideri došli da razgovaraju.

Po reèima ruskog predsednika, prvi put od kako postoji spor, regionalni lideri su detaljno razmotrili problem i saglasili se da nastave konsultacije.

XS
SM
MD
LG