Linkovi

Svet iznenadjen rezultatima prvog kruga izbora u Francuskoj - 2002-04-23


Konzervativne i partije levice ove nedelje su se povukle u odvojena sedišta kako bi okupile svoje pristalice. Konzervativno orijentisani predsednik Žak Širak, favorit u drugoj rundi izborne trke koja se održava sledeæeg meseca, želi da ponovo okupi desno orijentisane stranke u Francuskoj u takozvanom ”novom i modernom“ pokretu. Meðutim, neke od kljuènih partija - ukljuèujuæi desno od centra orijentisanu Uniju za francusku demokratiju, ili UDF - prilièno su skeptiène po pitanju ove ideje. U meðuvremenu, Socijalistièka partija, posle iznenadnog poraza svog lidera - premijera Lionela Žospena - koji je posle prvog kruga predsednièkih izbora održanih u nedelju, na treæem mestu, pokušava da se ponovo sakupi. Žospen se povlaèi iz politièkog života, a predsednik stranke, Fransoa Oland, æe je predvoditi na parlamentarnim izborima u junu.

Dominik Štraus Kan, visoki zvaniènik socijalista, izjavio je za francuski radio da æe se njegova partija povratiti. Štraus je izjavio da je uspeh Le Pena i osvajanje drugog mesta uskratilo Francuzima stvarnu debatu izmedju levice i desnice. On predviða da æe se partije levice uspešno povratiti i pokrenuti tu debatu uoèi parlamentarnih izbora.

Analitièari za Žospenov poraz i Le Penov uspon delimièno krive razdor unutar levice, koji se ogledao u velikom broju kandidata u prvoj rundi. Meðutim, drugi kažu da je Le Penova predizborna poruka - posebno o kriminalu i nedostatku bezbednosti u Francuskoj - našla plodno tle kod velikog broja Francuza, razlièitog socijalnog statusa. U istraživanju koje je objavljeno u listu ”Figaro“ u utorak, novinar je zakljuèio da je kandidat krajnje desnice privukao više glasaèa iz radnièke klase, nego što je to sluèaj sa partijama krajnje levice.

Uspeh Le Pena doveo je do prave zabrinutosti u Evropi, dok nova valuta - euro gubi na vrednosti. Mnogi eksperti smatraju da francusko naginjanje ka krajnjoj desnici lièi na nedavne sliène trendove u nekim drugim evropskim zemljama.

Širom Francuske, u ponedeljak je hiljade studenata izašlo na ulice, kako bi protestvovali zbog Le Penovog uspeha. Širak sada razmatra da li da vodi javnu debatu sa Le Penom pre drugog izbornog kruga. Lider Nacionalnog Fronta je saopštio da je spreman da preuzme predsednièku funkciju. U ponedeljak, Le Pen je, obeæavši da æe izvesti Francusku iz Evropske unije i valutnog sistema eura, pozvao biraèe da glasaju za njega.

XS
SM
MD
LG