Linkovi

Buš primio dobitnike nagrada za umetnost - 2002-04-23


Ove dve zadužbine poznate su po tome što dodeljuju državne novèane poklone pojedincima, institucijama i zajednicama koji se bave umetnošæu i humanistièkim naukama. Ali te dve zadužbine dodeljuju i nagrade za životno delo onima èiji radovi predstavljaju najviša dostignuæa na polju misli i kulture. Predsednik Buš je lièno pozdravio ovogodišnje dobitnike - prve kojima su ova priznanja uruèena posle teroristièkih napada na Sjedinjene Države, 11. septembra prošle godine:

”Odavanje priznanja našim vodeæim umetnicima i piscima je naša urodjena osobina. Uprkos tome, umetnost i književnost su èesto prve na meti tirana jer predstavljaju najistaknutije karakteristike svakog slobodnog, kreativnog i otvorenog društva. Ta kreativnost, otvorenost i slobode su ono što Amerika danas brani,“ rekao je predsednik Buš.

Predsednik je dodao da su ovogodišnji dobitnici Medalje za umetnost i Medalje za humanistièke nauke svojim radom ukazali èast Amerièkom narodu i da zaslužuju zahvalnost i pohvalu svoje zemlje:

”Veèeras, dok slavimo dostignuæa ovih vanredno talentovanih muškaraca i žena, ukažimo za trenutak poèast i ovoj naciji koja visoko ceni njihove veštine, njihov naporan rad i njihove žrtve,“ rekao je on. ”Amerika se ponosi time što je zastupnik kreativnosti, slobode i civilizacije. Mi cenimo ove ljude koji otelotvoruju te vrednosti za Ameriku.“

Medju dobitnicima ovogodišnjih medalja nalaze se balerina Džudit Džejmison, glumac Kirk Daglas, pevaè Džoni Keš, slikarka Helen Frankentaler i književnici Vilijam Manèester i Tom Volf. U znak zahvalnosti, oni su odabrali jednog iz grupe dobitnika da to izrazi na svoj naèin. Na kraju sveèanosti predsednik je zajedno sa svima prisutnima uživao u kratkoj muzièkoj numeri koju je odsvirao èelista Jo Jo Ma. On je odsvirao odlomak jedne Bramsove sonate za èelo, a na klaviru ga je pratila predsednikov savetnik za nacionalnu bezbednost Kondoliza Rajs. Prva dama Lora Buš izjavila je da je ta muzièka taèka predstavljala ”molitvu za mir.“

XS
SM
MD
LG