Linkovi

Buš i nasilje na Bliskom istoku - 2002-04-23


Tokom sastanka sa kraljem Mohamedom, predsednik Buš je ponovo izneo svoje vidjenje mira na Bliskom istoku - odnosno osnivanje dve zasebne države, Izraela i Palestine:

”Naša vlada zaista misli ono što govori," rekao je Buš. "A rekli smo da je jedini put za postizanje trajnog mira postojanje dve države, koje bi živele jedna kraj druge, u miru jedna s drugom, i kao drugo: da bi se ta vizija ostvarila sve strane moraju da preuzmu odgovornost.“

Predsednik Buš kaže da æe ostati angažovan u tom procesu i da još uvek razmatra ideju održavanja medjunarodne konferencije kako bi se dvema stranama pomoglo da reše svoje nesuglasice:

”Veæ postoji strategija," rekao je on. "Analiziramo sve opcije da bismo doprineli ostvarenju te ideje i ja se unapred radujem susretu sa njegovim visoèanstvom i razgovoru o takvoj konferenciji. Kljuè je medjutim u tome da svetski lideri rade na postizanju te vizije preuzimajuæi, prihvatajuæi i delujuæi prema odgovornostima neophodnim za postizanje mira.“

Predsednik Buš je rekao da bi palestinski lider Jaser Arafat trebalo da se bori protiv terorizma dok bi izraelski premijer Arijel Šaron trebalo da nastavi sa povlaèenjem trupa iz palestinskih podruèja. Kralj Mohamed se zahvalio predsedniku Bušu što je poslao državnog sekretara Kolina Pauela pre dve nedelje u taj region. Marokanski lider je rekao da je veæ poèeo da vidi rezultate tog puta. Sekretar Pauel je pozvao obe strane da za više založe za mir, ali nije uspeo da svojim posredništvom izdejstvuje prekid vatre.

XS
SM
MD
LG