Linkovi

Buš izneo nov plan za èist vazduh - 2002-04-22


Na Dan zemlje politièari u Sjedinjenim Državama sukobili su se oko zaštite prirode. Predsednik Buš je svoju poruku poslao sa planinskog venca Adirondak. Posle šetnje po snežnoj planinskoj stazi, predsednik je govorio o svojim predlozima za smanjenje zagadjivanja vazduha. On je rekao da je postignut napredak u zaštiti prirode, od prvog Dana zemlje, pre 33 godine, ali je dodao da je to tek poèetak:

”Najzad smo shvatili da se uspeh jedne generacije ne može definisati samo bogatstvom. Želimo da budemo upamæeni zbog našeg materijalnog progresa, u to nema sumnje, ali želimo da budemo upamæeni i po poštovanju koje ukazujemo našoj prirodnoj sredini.“

U planinskom vencu Adirondaks i mnogim drugim delovima zemlje, jednu od najveæih opasnosti po prirodu predstavljaju takozvane ”kisele kiše,“ koje padaju kada se gas sumpor-dioksid pomeša sa vlagom u vazduhu. Predsednik je izjavio da ima plan za hvatanje u koštac sa tim problemom i da je to, kako je rekao, ”tržišno zasnovani“ pristup koji æe doneti rezultate:

”Odrediæemo obavezne limite za zagadjivanje vazduha, sa èvrstim rokovima, istovremeno dajuæi kompanijama fleksibilnost da nadju najbolji put za ispunjavanje obaveznih limita.“

Predsednik Buš je rekao da bi Kongres trebalo da odobri predlog zakona kojim bi se novi propisi primenjivali za tri vrste zagadjivaèa: sumpor-dioksid, azot-oksid, koji izaziva smog, i živu koja može da zagadi vodu i na kraju se nadje u hrani. Predsednik je rekao da bi, ukoliko njegov plan bude usvojen, nivo svakog od pomenuta tri zagadjivaèa bio samnjen za oko 70 procenata pre isteka 2018. godine. Demokrate su odmah izrazile sumnju u to. Predsednikov protivnik na izborima 2000., bivši potpredsednik Al Gor, predvodio je napad demokrata rekavši da Bušova administracija sabotira zaštitu prirode. Gorov kandidat za potpredsednika, senator iz Konektiketa Džozef Liberman, nastavio je sa tom temom u višestranom telefonskom razgovoru sa novinarima. On je rekao da bi predsednik trebalo da se usredsredi na sprovodjenje postojeæeg zakona o zagadjivanju vazduha:

”Predsednik je danas identifikovao neke stvarne ekološke probleme. Ali uopšte nije izneo adekvatna rešenja za njih.“

Senator Liberman je rekao da bi prema predsednikovom planu bio dozvoljen veæi nivo zagadjivanja nego što to dozvoljava postojeæi zakon. On je takodje istakao da novi predlog zanemaruje kontrolu oslobadjanja ugljenika iz elektrana:

”Uglenik je najznaèajniji uzrok globalnog zagrevanja i klimatskih promena. Amerièke elektrane i ugljenik koji one oslobadjaju odgovorni su za deset procenata svetskih problema u vezi sa promenom klime.“

Senator iz Konektiketa optužio je Bušovu administraciju za popuštanje pod pritiskom industrije. On je dodao da se na kocki ne nalazi samo oèuvanje prirodnih lepota zemlje veæ i zdravlje svih Amerikanaca.

XS
SM
MD
LG