Linkovi

Kako rešiti problem ”osovine zla“? - 2002-04-19


Bivši amerièki ambasador u Saudijskoj Arabiji Èes Frimen je ukazao da Severna Koreja, Irak i Iran imaju mnogo više zajednièog od ,kako se sumnja, oružja masovnog uništenja:

”Te tri države su izolovane, otudjene i u položaju prekršitelja zakona koji ne prihvataju norme svog regiona ili medjunarodne zajednice. Te tri osobine ih odvajaju od veæine drugih država.“

Panelisti su se složili da je Irak prva meta na listi Bušove administracije. No, nemaèki diplomata Eberhard Kolš je ukazao da bi trebalo pribeæi svakom prilazu Iraku, poèev od povratka vojnih inspektora Ujedinjenih nacija, pre nego što se uzme u obzir vojna akcija.

“Nemci su veoma oprezni u pogledu upotrebe vojne sile, naroèito unilateralne upotrebe vojne sile.“

Èlan ruske Državne dume Aleksej Arbatov je ukazao da bi Bušova administacija trebalo da ima obzira prema drugim zemljama pre nego što preduzme drastiènu akciju.

“Kada Amerikanci traže punu saradnju Rusa u svojoj politici prema Iranu, Iraku i Severnoj Koreji, Rusi se pitaju zašto bi trebalo da saradjuju kada nisu u pitanju njihovi interesi i kada njihove interese drugde u svetu Amerikanci ne uzimaju ozbiljno.“

Arbatov daje prednost istinskom pokušaju da se vojni inspektori Ujedinjenih nacija vrate u Irak nad vojnom akcijom protiv vlade Sadama Huseina. Arbatov se takodje zalaže za veæu podršku rastuæim demokratskim pokretima u Iranu. Ssto se tièe Severne Koreje, ruski poslanik Arbatov smatra da bi Južna Koreja trebalo da igra vodeæu ulogu i dovede do -po njegovim reèima- “neeksplozivnog“ topljenja staljinistièkog režima u Severnoj Koreji. Predsednik Džordž Buš je ove nedelje u svom govoru u Virdzinijskom vojnom institutu ponovo ukazao na pretnju “osovine zla.“ Predsednik je upozorio da su tri zemlje “osovine zla“ sklone upotrebi masovnog uništenja i naglasio da se svet mora suèeliti s njima. Potpredsednik Dik Èejni je posetio u martu Bliski istok da bi vodio razgovore o pretnji Iraka, ali nije dobio èvrstu podršku arapskih država vojnoj akciji protiv Sadama Huseina.

XS
SM
MD
LG