Linkovi

Izraelci nastavljaju povlaèenje - 2002-04-19


Grad Dženin je tokom prošlih nekoliko dana bio poprište teških borbi izraelskih vojnika sa naoružanim Palestinicima. Izraelski vojnici su se povukli danas u predgradje, spremni - kako izgleda - da se po naredjenju hitno vrate.

Izraelske trupe su zauzele taj grad i izbeglièki logor da bi - kako je izraelska komanda saopštila - spreèile palestinske teroriste da izadju iz te oblasti i preduzmu napade na jevrejsku državu. Povlaèenje je okonèano posle apela generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Kofija Anana za slanje multinacionalnih mirovnih trupa na Bliski istok, što je izraelski premijer Arijel Šaron ponovo odbio.

Izraelske trupe se takodje pripremaju za povlaèenje iz Nablusa, ali æe ostati stacionirane oko sedišta palestinskog vodje Jasera Arafata u Ramali. Premijer Šaron je ukazao da æe Arafat biti zatvorenik u svom sedištu sve dok ne izruèi tražene Palestince koji su s njim.

Premijer Šaron je optužio Arafata da pruža utoèište osumnjièenima za atentat na izraelskog ministra turizma Rehavama Zevija prošle godine.

Izraelski vojnici takodje drže pod opsadom Crkvu Hristovog rodjenja u Vitlejemu, izgradjenu na mestu gde se po predanju rodio Isus Hrist. Premijer Šaron je ukazao da æe opsada biti podignuta jedino ako se naoružani Palestinci koji su u toj crkvi predaju. Prema njegovim reèima, traženi Palestinci moraju pristati na sudjenje u Izraelu ili da budu trajno proterani. Premijer Šaron je naglasio da æe jedino pod tim uslovima garantovati da æe njihovi životi biti poštedjeni.

XS
SM
MD
LG