Linkovi

Bivši avganistanski kralj ponovo u Kabulu - 2002-04-18


Bivši kralj je doleteo na Kabulski aerodrom danas u podne po lokalnom vremenu, italijanskim vojnim transportnim avionom tipa C-130. U pratnji brojnih èlanova porodice i nekoliko lidera avganistanske privremene vlade - ukljuèujuæi njenog predsednika Hamida Karzai-a - 87 godišnji Zahir Šah je izašao iz aviona bez ièije pomoæi.

Opušteni monarh, u kožnom žaketu, na kratko se zagrlio sa nekima od preko 200 sledbenika koji su došli da ga pozdrave po povratku kuæi. On je ubrzo zatim napustio aerodrom u konvoju automobila i krenuo ka svom novom domu u glavnom gradu Avganistana.

Bezbednosne mere na aerodromu i duž puta do Kabula bile su pooštrene. Stotine avganistanskih policajaca i medjunarodnih mirovnih èuvara je budno pratilo kretanje automobilske kolone, dok su tenkovi i oklopni transporteri bili u pripravnosti.

Bivši monarh je živeo u Rimu od kako je zbaèen sa prestola 1973. godine u puèu. Njegov povratak je odlagan nekoliko puta tokom proteklih meseci zbog izveštaja da su mu upuæene pretnje smræu od strane protivnika Loja Džirge - Velikog saveta plemenskih starešina. Loja Džirga æe biti sazvana u junu kako bi izabrala novu prelaznu vladu. Zahir Šah treba da predsedava otvaranjem te sednice da bi zatim postao samo jedan od obiènih stanovnika Kabula.

XS
SM
MD
LG