Linkovi

Izraelci poèeli da se povlaèe - 2002-04-18


Bliskoistoèni izaslanik Ujedinjenih nacija Teri Larsen rekao je da je šokiran stepenom razaranja u izbeglièkom logoru, u Dženinu, i dodao da ruševine lièe na posledice zemljotresa. Larsen je takodje rekao da se svuda u logoru oseæa zadah leševa: ”Video sam dva brata kako iz ruševina iskopavaju svog oca i drugu braæu. Svuda ima ljudi koji kopaju golim rukama, tragajuæi za rodjacima i dragima. Scena je užasna,“ rekao je on

Teri Larsen je kritikovao izraelsku vladu jer nije dozvolila spasilaèkim ekipama neogranièen pristup logoru, što on naziva ”moralno gnusnom“ odlukom. Larsen je rekao da Izrael mora da dozvoli humanitarnim organizacijama i Ujedinjenim nacijama dolazak u to podruèje kako bi organizovale veliku operaciju pružanja pomoæi. On je procenio da je oko dve hiljade Palestinaca u logoru bez krova nad glavom.

Medjunarodni komitet Crvenog krsta založio se za dolazak spasilaèkih ekipa kako bi pomogle u uklanjanju leševa i tragale ispod ruševina za preživelima. Izrael je poèetkom ove nedelje dozvolio nekim humanitarnim organizacijama ogranièene operacije, a oèekuje se da æe se uskoro i poslednji vojnici povuæi. Oèevici kažu da se deo izraelskih snaga povukao iz logora, koji je uništen u borbama od kuæe do kuæe. Palestinci tvrde da je u ruševinama zatrpano na stotine ljudi. Izrael je saopštio da je u logoru u Dženinu ubijeno nekoliko desetina, uglavnom naoružanih Palestinaca.

Izraelski funkcioneri žestoko pobijaju sve palestinske tvrdnje da je u logoru poèinjen masakr. U medjuvremenu, izraelski ministar odbrane Benjamin Ben-Eliezer rekao je da æe se oružane snage do nedelje povuæi iz Dženina, Nablusa i delova Ramale. Ali on je dodao da æe vojska ostati na položajima oko štaba palestinskog lidera Jasera Arafata u Ramali, kao i oko crkve Hristovog rodjenja u Vitlejemu, sve dok se traženi Palestinci u oba ta mesta ne predaju.

Izrael je zapoèeo svoju masovnu vojnu operaciju na Zapadnoj obali krajem prošlog meseca, posle niza napada palestinskih bombaša-samoubica u kojima je ubijeno na desetine Izraelaca.

XS
SM
MD
LG