Linkovi

Suprotni stavovi o izborima za Saveznu skupštinu - 2002-04-17


Predstavnici najjaèih politièkih stranaka ne mogu da se usaglase o tome da li usvojeni Sporazum, koji æe biti osnova za izradu ustavne povelje nove države, treba da sadrži odredbu o neposrednim saveznim izborima. Stav DPS koji je prezentovao Miodrag Vukoviæ je izricit:

“Biæe izbora za Skupštinu Srbije i Crne Gore, a ne saveznih izbora. Ti izbori treba da budu regulisani zakonima država Srbije i Crne Gore. A sta æe tamo pisati, kako æe birati svoje predstavnike države Srbija i Crna Gora, to je njihovo originalno pravo. Po našem mišljenju, pošto su tamo predstavljene države, a ne gradjani, biraæe ih Skupstina Crne Gore, a Srbija se može odluèiti da ide na nepoosredne izbore, jer je ona samostalna država u okviru te zajednice”.

Predlog SNP, medjutim, dijametralno je suprotan. Funkcioner te stranke Vuksan Simonoviæ objasnio je da su predstavnici njegove stranke, kako je rekao,:

“…tražili da se izbor poslanika za Skupstinu Srbije i Crne Gore obavi na neposrednim izborima, na osnovu opšteg i jednakog prava glasa gradjana i to tajnim glasanjem, po proporcionalnom izbornom sistemu, a ne kako to predlaže DPS – da se vrši delegiranje iz postojeceg sastava Skupštine”.

I predlog DPS da se buduæa zajednica nazove unijom, uz neotudjivo pravo na samoopredjeljenje, naišao je na ostro protivljenje SNP-e.

XS
SM
MD
LG