Linkovi

Pauel završio turneju bez uspeha - 2002-04-17


Pauel nije uspeo da izdejstvuje mirovni sporazum izmedju Izraelaca i Palestinaca niti da isposluje povlaèenje izraelske vojske sa Zapadne obale. Na završnoj konferenciji za novinare obeæao je da æe Bušova administracija nastaviti da aktivno pokušava da dodje do mirnog rešenja koje bi obezbedilo postojanje palestinske države. Pauel je rekao da u regionu ostaje njegov pomoænik Vilijam Berns da bi nastavio sa razgovorima koje je državni sekretar zapoèeo. On je takodje istakao da æe u region ponovo doæi direktor CIE Džordž Tenet i specijalni izaslanik Entoni Zini. Državni sekretar doveo je u pitanje vrednost primirja koje ne bi bilo propraæeno potpunim povlaèenjem izraelske vojske sa Zapadne obale.

”Mogli bismo danas da imamo prekid vatre, ali gde bi to vodilo kada znamo da jedna strana i dalje sprovodi operaciju koja nije završena, a druga strana nije u poziciji da odgovori na zahteve primirja pošto ofanziva i dalje traje. Nadam se da je operacija izraelske vojske blizu kraja. Prekid vatre, dakle, trenutno nije relevantan pojam,“ rekao je Kolin Pauel.

Pauel je istakao da je izraelski premijer Arijel Šaron dostavio raspored povlaèenja, ali da još postoje nerazjašnjena pitanja Palestinaca, koji su pod opsadom u Crkvi Hristovog rodjenja, i Arafatovog glavnog štaba u Ramali. Pauelova poslednja stanica na turneji bila je upravo Ramala, gde se po drugi put sreo sa Jaserom Arafatom. Obraæajuæi se novinarima posle sastanka, Arafat je izjavio da je zahvalan zbog amerièkih napora na postizanju mirovnog sporazuma i izraelskog povlaèenja sa Zapadne obale. On je izrazio gnev povodom izraelske opsade njegovog štaba, zbog koje je njegovo kretanje ogranièeno samo na jednu zgradu sa ogranièenim dovodom vode i struje.

”Moram da postavim pitanje celom svetu i njegovoj ekselenciji, predsedniku Bušu. Moram da postavim pitanje Ujedinjenim nacijama. Da li je prihvatljivo da ja ne mogu da izadjem na ova vrata? Da li je to prihvatljivo? Koliko to treba da traje? Da li vi to vidite? Da li vi to vidite?,“ insistirao je Arafat.

Arafat je ocenio da su izraelska okupacija gradova na Zapadnoj obali, a pogotovo akcije u Dženinu i Vitlejemu, medjunarodni skandal. Glavni Arafatov pregovaraè Saeb Erekat optužio je izraelskog premijera Arijela Šarona da je sabotirao Pauelovu misiju posle koje nije došlo do sklapanja mirovnog sporazuma.

”Na žalost, Šaron se nije povukao niti je u procesu povlaèenja. Šaron ne želi da posluša i zaista je tužno da je uspeo da sabotira svaki pokušaj amerièkog državnog sekretara. Sada možemo da vidimo da je Šaron nametnuo svoj tempo. On kaže da mu treba još dva dana u Dženinu, tri dana u Ramali i Crkvi u Vitlejemu. To su njegovi uslovi i to je tužno,“ izjavio je Erekat.

Pauel je apelovao na izraelskog lidera da olakša uslove života u Arafatovom štabu da bi palestinski lider, izmedju ostalog, mogao da komunicira sa Palestincima u cilju zaustavljanja terorizma. Pauel je istakao da su palestinski snovi o svojoj državi talac nasilja i da bi politièko rešenje krize dovelo do stvaranja palestinske države.

XS
SM
MD
LG