Linkovi

Izbori u Crnoj Gori - neminovnost - 2002-04-16


Glavni odbor SDP ovlastio je predsjednistvo stranke da u opstinama gdje nije postignut dogovor o zajednickom nastupu sa DPS na lokalnim izborima, vodi pregovore i zauzme zvanican stav o koalicionom ili samostalnom nastupu. Za sada je zvanicno potvrdjenjo da ce socijaldemokrate, zajedno sa DPS-om , nastupiti u tri opstine.

Za to vrijeme, u izjavi za javnost DPS koju je saopstio funkcioner te stranke Radivoje Nikcevic navodi se da su, s obzirom na ponasanje LS-a, vanredni parlamentarni izbori u Crnoj Gori – neminovnost: “Iz koalicije Zajedno za Jugoslaviju liberalima nude podrsku za takvu inicijativu. Neka se liberali udruze sa onima koji otvoreno rade protiv Crne Gore i vlada ce pasti. Imacemo nove izbore, samo sto ce tada Vesna Perovic poslanike svoje partije u parlamentu brojati na prste jedne ruke, a vjerovatnije je da nece imati sta ni da broji”, rekao je Nikcevic.

Danas je zasjedao odbor za politicki sistem crnogorskog parlamenta koji treba da pripremi zakljucke povodom nedavno usvojenih Polaznih osnova o redefinisanju odnosa Srbije i Crne Gore. Potpredsjednik SDP Miodrag Ilickovic rekao je da su zakljuci koje predlaze njihov donedavni koalicioni partner DPS- neprihvatljivi. SDP je, stoga predlozila zakljucak da se ustavna povelja moze donijeti jedino uz saglasnost vecine clanova koje delegira Skupstina drzave clanice. SDP, takodje predlaze da Skupstina Crne Gore svojim zakljuccima, kako je receno, ”garantuje pravo gradjanima Crne Gore na referendumsko izjasnjavanje o obnovi punog drzavnog i medjunarodnog subjektiviteta Crne Gore u martu 2005. godine”.

Dodajmo i to da ce se na sjednici crnogorskog parlamenta koja ce se odrzati u naredni utorak, odluciti o formiranju radne grupe koja ce ucestvovati u izradi ustavne povelje.

XS
SM
MD
LG