Linkovi

Holandski kabinet podneo ostavku - 2002-04-16


Mesec dana pred opšte izbore, holandski premijer Vim Kok i njegov koalicioni kabinet su podneli zvaniènu ostavku kraljici. Politicka kriza je poèela prošle nedelje kad je objavljen izveštaj koji je naruèila vlada. Utvrdjeno je da Holandjani, èiji vojnici su saèinjavali mirovne snage Ujedinjenih nacija u Srebrenici, nisu uspeli da zaštite osam hiljada muslimana od ubistva od strane bosanskih Srba.

Sudeæi po tom izveštaju utvrdjeno je da je vlada poslala svoje trupe nemoguæu misiju sa nejasnim mandatom, delimièno zbog svojih politièkih ambicija. U istom izveštaju se navodi da je vojska krila informacije o tim ubistvima od holandskih politièara i javnosti, želevši da zaštiti sopstveni imidž.

I mada je izveštaj o Srebrenici postao izborno pitanje, neki posmatraèi kažu da je ova ostavka vlade samo simbolièna. Oni istièu da je vlada sada u poziciji funkcionera èiji mandat istièe, sve dok nova ne bude formirana i da æe svi ministri ostati na vlasti do tada. Jedan preživeli iz Srebrenice je rekao da je zgadjen što je kabinet podneo ostavku zbog toga što su lideri uhvaæeni u laži, a ne zbog toga što su bili svedoci masakra osam hiljada muškaraca.

XS
SM
MD
LG