Linkovi

Izrael nastavlja sa vojnim operacijama - 2002-04-16


Izraelski vojnici, uz podršku oklopnih snaga, usli su u palestinska sela blizu Jerusalima, Abu Dis, Izarieh i Savara-a-Šarkijeh. Trupe su objavile policijski èas, ogranièavajuæi desetine hiljada stanovnika na njihove domove. Izraelska vojske takoðe je ušla u druga palestinska sela na Zapadnoj obali nastavljajuæi potragu za traženim ekstremistima. Izraelski vojnici su, uz podršku bojnih helikoptera, nakratko ušli u Tulkarm u napadu, koji je po reèina vojske, imao za cilj hapšenje militanata. Posle napada, izraelske trupe su napustile Tulkarm, i rasporedile se na položaje nadomak grada.

Napadi su usledili pošto je izraelski premijer Arijel Šaron obeæao amerièkom predsedniku Bušu da æe se u roku od nedelju dana Izrael povuæi iz Dženina i Nablusa, gradova na Zapadnoj obali. Meðutim, izraelski lideri navode da æe vojska ostati u Ramali i Vitlejemu.

Premijer Šaron zahteva predaju oko 200 Palestinaca koji se kriju u vitlejemskoj crkvi, koja je sagraðena na mestu gde se, prema predanju, rodio Isus Hristos. Izrael je saopštio da ekstremisti koji se kriju u crkvi mogu da biraju izmedju suðenja i deportacije, ponude koju su Palestinci u crkvi odbili.

Amerièki zvaniènici su saopštili da je razrešenje ove situacije od najveæe važnosti. Funkcioneri izraelske obaveštajne službe poèeli su sa ispitivanjem Marvana Bargutija, lidera tekuæeg palestinskog ustanka, koji je uhapšen juèe u Ramali. Barguti je vodja u pokretu Fatah, palestinskog lidera Jasera Arafata na Zapadnoj obali i, navodno, stoji iza èestih napada na Izraelce. On nije priznao direktnu odgovornost za planiranje napada, mada otvoreno podržava korišæenje nasilja kao metoda u konfliktu.

U meðuvremenu, Izrael je ponovo otvorio Keciot, ozloglašeni logor usred pustinje, kako bi u njega smestio neke od hiljadu Palestinaca uhapšenih poslednjih nedelja. Tokom prvog palestinskog ustanka protiv izraelske okupacije od 1987. do 1993 godine, u tom logoru, u pustinji Negev, su držane hiljade zatvorenika, koji su bili izloženi oštroj hladnoæi i paklenoj vruæini, kao i pacovima, zmijama, i škorpionima.

XS
SM
MD
LG