Linkovi

Novi snimci iz Avganistana nisu sveži - 2002-04-15


Donald Ramsfeld kaže da, po svemu sudeæi, video-traka koju je nabavila arapska televizijska stanica Al-Džezira predstavlja montažu iseèaka, verovatno od prošle godine. On je novinarima u Pentagonu rekao da nema dokaza da ju je poslao lièno lider al-Kaide, Osama bin Laden. Ali Ramsfeld je dodao da je, ko god da je poslao traku, možda imao nameru da ostavi utisak. On je zatim izneo nekoliko moguæih razloga:

”Jasno je da je neko mislio da bi bilo korisno sastaviti ovakvu traku i predati je nekoj stanici da je emituje. Zašto bi to uèinili - ne znam. Možda im je stalo do toga da unesu više energije u ono što rade. Možda žele da obaveste svet da su ti visoki funkcioneri još uvek živi i zdravi. Možda hoæe da stvore utisak da su oni još uvek živi i zdravi, iako možda nisu,“ rekao je Ramsfeld.

Pored Osame bin Ladena na snimcima se vidi jedan od njegovih zamenika, a postoji i sekvenca u kojoj se vidi èovek za koga se smatra da je jedan od samoubilaèkih teroristièkih otmièara iz akcije sprovedene 11. septembra. I dalje nije poznato gde se Osama bin Laden nalazi, a funkcioneri Pentagona kažu da nije sigurno da je u životu. U medjuvremenu, Pentagon je potvrdio da su najmanje èetvorica amerièkih vojnika poginula u Avganistanu u - kako funkcioneri kažu - sluèajnoj eksploziji jedne rakete pronadjene blizu Kandahara, iz koje su pokušavali da izvade upaljaè. Naèelnik Združenog generalštaba amerièkih oružanih snaga, general Rièard Mejers, kaže da taj incident podvlaèi opasnosti koje vrebaju vojnike u Avganistanu:

”Ovaj tragièni dogadjaj podvlaèi da, èak i kad nisu aktivno angažovani prema neprijateljskim snagama, muškarci i žene u našim oružanim snagama nastavljaju da budu izloženi opasnostima, dok obavljaju svoje dužnosti po svetu, a naroèito u Avganistanu,“ rekao je Mejers.

General Mejers je izvestio i o incidentu u subotu, kada su amerièke snage zajedno sa avganistanskim vojnicima pronašli oružje u jednom, kako ga je opisao, neprijateljskom kompleksu u istoènom Avganistanu. On je rekao da je na konvoj vozila koja su uèestvovala u toj operaciji otvorena vatra. Mejers je dodao da je zatim pozvan jedan amerièki avion za blisku podršku pešadiji, koji je pronašao i ubio nekoliko neprijateljskih vojnika.

XS
SM
MD
LG