Linkovi

Oèekuju se novi propisi o useljavanju u SAD - 2002-04-10


Amerièki Kongres danas zapoèinje raspravu o novom paketu zakona koji bi uveli dalekosežne reforme u Amerièku službu za useljavanje i naturalizaciju. Ta agencija je odavno pod udarom kritike zbog velikih zakašnjenja u procesovanju zahteva, što praktièno omoguæava ielaglnim useljenicima da u zemlji ostaju mnogo duže nego što bi trebalo. Prošlog meseca te kritike su još više pojaèane kada je agencija odobrila zahteve za produženje viza dvojici od otmièara koji su šest meseci ranije poginuli u teroristièkim napadima, 11. septembra. Izveštaj je pripremio saradnik Glasa Amerike Robert Dagijar.

Prema svim izjavama, predsednik Buš je bio van sebe od besa kada je èuo za brljotinu koju su prošlog meseca napravili funkcioneri Službe za useljavanje i naturalizaciju - u Americi poznate kao INS. Èinjenica da je ta služba poslala pilotskoj školi Hafman, u Floridi, vize za otmièare-teroriste Mohameda Atu i Marvana al-Šehija, bila je samo poslednja u nizu njenih neprijatnih grešaka. INS i funkcioneri Kongresa kažu da je služba bukvalno zatrpana ogromnim poslom i optereæena neefikasnom organizacijom, što je izazvalo nagomilavanje predmeta. Kongresmen Džejms Sensenbrener, republikanac iz Viskonsina, koji predsedava jednim pododborom Predstavnièkog doma koji se bavi pitanjima useljavanja, ovako je to prokomentarisao:

”Ova agencija funkcioniše u stanju neprekidne krize rukovodjenja, greškom reaguje na grešku i nema koherentnu strategiju kako da uspešno sprovodi zakon i svoje zadatke,“ rekao je Sensenbrener.

Bušova administracija i kongresni funkcioneri naveli su niz propusta kao glavni razlog za nastojanje da se sprovede preobražaj agencije. Prošlog novembra, administracija je objavila planove za razdvajanje agencije na dva ogranka: jedan bi se bavio zahtevima za odobravanje turistièkih i useljenièkih viza, dok bi drugi sprovodio u delo odluke i deportovao ilegalne useljenike. Kongres je sada zapoèeo raspravu o predlogu zakona kojim bi se taj plan sproveo u delo. Iste nedelje, Služba za useljenje i naturalizaciju najavila je uvodjenje strožijih propisa o izdavanju viza, kako bi se spreèila zloupotreba turistièkih i studentskih viza od strane potencijalnih ilegalnih useljenika i terorista. Do sada, vize za službene i turistièke posete izdavale su se na šest meseci. Direktor INS-a Džejms Ziglar ovako je objasnio šta æe znaèiti ovi novi propisi:

”Kada dodjete u Sjedinjene Države, kada se suoèite sa pasoškom kontrolom, ona æe vam odobriti boravak u trajanju neophodnom za obavljanje onoga zbog èega ste došli. Dakle, ako ste došli u dvomeseènu posetu tetka-Mariji, dobiæete vizu na dva meseca,“ objasnio je Ziglar.

Direktor Džejms Ziglar je takodje rekao da æe posetioci koji nameravaju da tek po dolasku u Sjedinjene Države podnesu zahtev za izdavanje vize za pohadjanje neke škole, morati da poštuju novu proceduru:

”Studenti koji udju u Sjedinjene Države uz pomoæ turistièke vize - a mnogi dolaze sa tom vizom, a onda podnose zahtev za promenu statusa, što su uradili i teroristi Ata i al-Šehi. Dakle, ako planirate da dodjete sa namerom da postanete student, a dolazite sa turistièkom vizom, moraæete unapred da izjavite nameru da tražite promenu statusa kada udjete u zemlju. Ako to ne uèinite, moraæete da se vratite kuæi i odatle zatražite vizu, a zatim da se vratite kao student,“ rekao je on.

Najavljene mere izazvale su zabrinutost u privrednièkim grupama i medju predstavnicima turistièke industrije, koja godišnje ostvaruje promet od 584 milijarde dolara. Oni kažu da su napadi od 11. septembra teško pogodili turizam i upozoravaju da bi strožiji propisi za dobijanje viza mogli da obeshrabre potencijalne posetioce od putovanja u Sjedinjene Države.

XS
SM
MD
LG