Linkovi

Rusija tvrdi da je osujetila CIU - 2002-04-10


Predstavnik FSB-a je, kako se navodi, rekao da agencija ima, prema njegovim reèima, ”neosporne dokaze špijunskih aktivnosti Centralne obaveštajne agencije“ u Rusiji. FSB tvrdi da su amerièki agenti koji su se predstavljali kao diplomate u Moskvi i u još jednoj, neimenovanoj bivšoj sovjetskoj republici, pokušali da pridobiju tajne informacije o tehnologiji oružja i o ruskoj vojnoj saradnji sa zemljama Zajednice nezavisnih država, koju èine bivše sovjetske republike.

FSB je imenovao dva navodna uèesnika u špijunskoj zaveri ukljuèujuæi jednog diplomatu nižeg ranga u konzularnom odeljenju amerièke ambasade u Moskvi. Taj diplomata je navodno bio na èelu pomenute operacije i, kako se navodi, veæ je napustio zemlju.

Amerièka ambasada nije komentarisala te optužbe niti je objavila identitet diplomate o kojem je reè. FSB je saopštio da je uspeo da osujeti zaveru Centralne obaveštajne agencije i tako spreèi ozbiljnu bezbednosnu štetu.

Rusija i Sjedinjene Države su, ne tako davno, razmenile optužbe o navodnoj špijunaži. Naime pre nešto više od godinu dana, Sjedinjene Države su proterale 50 ruskih diplomata pod optužbom za špijunažu i Rusija je odgovorila proterivanjem istog broja amerièkih diplomata iz Moskve. Do ovih najnovijih optužbi FSB-a dolazi samo mesec dana pre no što predsednik Džordž Buš i ruski predsednik Vladimir Putin treba da održe samit u Moskvi i Sankt Peterburgu.

XS
SM
MD
LG