Linkovi

Snažna podrška Pauelovoj misiji na Bliskom istoku - 2002-04-10


Ozbiljnost situacije odrazila se na krizni sastanak sekretara Pauela, generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Kofija Anana, spoljnopolitièkog komesara Evropske unije Havijera Solane i ruskog ministra inostranih poslova Igora Ivanova. U zajednièkom saopštenju oni su izneli gledište da ne postoji vojno rešenje za taj konflikt i pozvali na obustavljanje izraelskih vojnih operacija, uspostavljanje istinskog prekida vatre i ulaganje maksimalno moguæih napora od strane palestinskog lidera Jasera Arafata da zaustavi teroristièke napade na nedužne Izraelce. Sekretar Pauel je rekao novinarima da nasilje ugrožava izglede za mirovno rešenje, koje bi podrazumevalo dve države na Bliskom istoku:

”To potpuno destabilizuje region i razara ovu viziju. Stoga upuæujemo danas ovaj poziv za prestanak nasilja, za prestanak uzvraæanja nasiljem, za povlaèenje sadašnje ofanzive koju izraelska vlada sprovodi kao pokušaj rešavanja problema. Svi smo ujedinjeni - palestinski narod, medjunarodna zajednica i izraelski narod - u viziji o dve države. Jevrejskoj državi zvanoj Izrael i palestinskoj državi zvanoj Palestina, koje bi postojale iza bezbednih, priznatih granica, u miru jedna s drugom. A nasilje kome smo sada svedoci odvraæa nas od te vizije.“

Èetiri strane su takodje izrazile duboku zabrinutost zbog napada na severni Izrael koje iz Libana sprovode proiranski gerilci organizacije Hezbolah. U saopštenju se kaže da se ne bi smelo dozvoliti da se sadašnje izraelsko-palestinske borbe prošire i ugroze regionalnu stabilnost i bezbednost. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan pozvao je Liban i druge relevantne države da spreèe i osude te napade. On je primetio da su pre dve godine Ujedinjene nacije potvrdile puno izralesko povlaèenje iz Libana i da napad preko granice predstavljaju kršenje rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjeni nacija. Anan je takodje rekao da je užasnut humanitarnom situacijom u palestinskim podruèjima, koja su poslednjih dana okupirale izraelske snage. On je izneo gledište da Izrael takvim ponašanjem potkopava spostveni medjunarodni legitimitet:

”Medjunarodna zajednica zahteva da izraelska vlada poštuje svoje obaveze u skladu sa medjunarodnim pravom i zaštiti civile, a da izraelske oružane snage obustave nanošenje štete i uništavanje civilne i liène imovine. Poštovanje medjunarodnog humanitarnog prava i humanitarnih organizacija jedan je od najosnovnijih zahteva prema bilo kojoj državi koja polaže pravo na demokratiju i èlanstvo u medjunarodnoj zajednici.“

Amerièki državni sekretar Kolin Pauel æe se sutra sastati sa jordanskim kraljem Abdulahom, u Amanu, a popodne istoga dana otputovati za Jerusalim. On je izjavio da æe održati niz konsultacija sa izraelskim i palestinskim liderima i da æe se sastati sa Jaserom Arafatom u Ramali, gde se palestinski lider nalazi u okruženju izraelskih trupa. Izrael je kritikovao taj planirani sastanak, ali je saopštio da neæe pokušati da ga spreèi.

XS
SM
MD
LG