Linkovi

Sporazum dve Koreje - 2002-04-09


Južnokorejski izaslanik Lim Dong-von je ocenio svoju diplomatsku misiju u Pjongjangu kao uspešnu. Lim je naveo danas pred novinarima u Seulu da se severnokorejski lider Kim Jong Il složio da se ponovo angažuje u mirovnom procesu sa Južnom Korejom i izrazio spremnost da ponovo stupi u dijalog sa Sjedinjenim Državama. Dve Koreje æe narednih meseci voditi razgovore o ekonomskoj saradnji, saobraæajnim i turistièkim projektima i ujedijavanju porodica razdvojenih zbog podele Korejskog poluostrva.

Te mere su bile usvojene na samitu u junu dve hijladite godine. No, severnokorejska vlada je prekinula saradnju u jeku napestosti sa Sjedinjenim Državama, glavnim saveznikom Južne Koreje. Amerièka vlada je zauzela oštrije držanje prema Severnoj Koreji zbog sumnji da severnokorejska vlada nastoji da proizvede oružje masovnog uništenja, uprkos sporazumu iz 1994. godine da to neæe èiniti. Južnokorejski predsednièki izaslanik Lim je izvestio da se severnokorejska vlada sada složila da se sastane sa amerièkim izaslanikom, verovatno bivšim amerièkim ambasadorom u Seulu.

Amerièka vlada je predložila razgovore bez ikakvih uslova da bi se moglo razgovarati ne samo o zabruinutosti zbog severnokorejskog programa proizvodnje nuklearnog oružja nego i o zabrinutosti severnokorejske vlade zbog prisustva oko trideset sedam hiljada amerièkih vojnika u Juznoj Koreji.

XS
SM
MD
LG