Linkovi

Rusija i sukobi na Bliskom istoku - 2002-04-09


Ruski ministar inostranih poslova Igor Ivanov je obeæao svoju pomoæ u telefonskom razgovoru sa državnim sekretarom Kolinom Pauelom pred njegov odlazak na Bliski istok. Ivanov je ukazao da prevashodni cilj mora biti primena rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kojima se apeluje na Izraelce i na Palestince da obustave borbe.

Ruska vlada je-po reèima Ivanova- voljna da pomogne Pauelu na svaki moguæi naèin. Rusija i Sjedinjene Države su pokrovitelji bliskoistoènog mirovnog procesa, iako je ruska vlada znatno manje angažovana od amerièke vlade u naporima za postizanje trajnog mira na Bliskom istoku.

Ruski predsednik Vladimir Putin je, medjutim, ukazao da je sadasnja situacija tako teška da medjunarodna zajednica mora saradjivati da bi dve strane ponovo sele za pregovaraèki sto. Predsednik Putin je takodje izrazio podršku evropskim mirovnim naporima tokom nedavnog sastanka sa italijanskim premijerom Silvijem Burluskonijem u Moskvi.

Ruski bliskoistoèni izaslanik se sastao sa raznim evropskim diplomatama protekle nedelje u Jerusalimu, ali je bio opozvan u Moskvu kada su se borbe pojaèale na Zapadnoj obali. Ruska vlada podržava mirovne napore Vašingtona u Izraelu ali se i dalje ne slaže sa Vašingtonom o drugom regionalnom pitanju: odnosima sa Iranom. Šef ruske diplomatije Igor Ivanov je zatražio od amerièke vlade da dokaže svoju tvrdnju da se ruska nuklearna tehnologija isporuèuje Iranu. Ivanov je uputio taj izazov amerièkoj vladi na pres konferenciji u Moskvi sa iranskim ministrom inostranih poslova Kamalom Harazijem, koji se pre toga sastao sa predsednikom Putinom. Ruski inženjeri grade jednu nuklearnu centralu u Iranu i možda æe pomoæi i u izgradnji još jedne. Amerièka vlada tvrdi da ruska vlada stavlja nuklearnu sposobnost u ruke jedne od tri zemlje koje je predsednik Buš žigosao kao “osovinu zla.“ Ruska vlada to porièe i ukazuje da je izgradnja nuklearne centrale pod medjunarodnim nadzorom i da æe biti korišæena samo u mirnodopske svrhe.

XS
SM
MD
LG